Olympische wilskrachttraining - de resultaten van de 75Hard Challenge (Deel 1)

 
Het verschil? After-Jan staat mentaal een pak sterker!

Het verschil? After-Jan staat mentaal een pak sterker!

 

De 75 Hard Challenge

De 75 hard challenge zit erop!

Na een maand kwam ik al tot de conclusie dat motivatie bullshit is. Zie deze blogpost met mijn bevindingen van toen.

Hieronder de bevindingen na 75 dagen 😊.

Wat hield de challenge in?

Voor 75 dagen:

  • Deed ik 2 workouts per dag (vrij te kiezen, maar wel 1 buiten).

  • Volgde ik een dieet. Ik had ervoor gekozen om vegetarisch én geen geraffineerde, toegevoegde suikers te eten, dus even niet losgehen in mijn favoriete dopamine shots: Mr. Icecream, Mss. Cookies en Mme. Chocolat. Geen uitzonderingen. Mijn favoriete dag van de week, sin-day, werd dus helaas niet aanvaard 🙄. In de laatste dertig dagen heb ik ook zuivel geweerd, uit nieuwsgierigheid.

  • Dronk ik geen alcohol.

  • Dronk ik 3 liter water per dag (de challenge schrijft 3.8l voor maar volgens mij is dat niet gezond)

  • Las ik minstens 10 pagina's per dag in persoonlijke ontwikkelingsboeken (geen roman, geen audioboek)

  • En nam ik dagelijks een "progress-pic". Kwestie van hopelijk ook een lichamelijk effect te zien (en de marketing voor het programma een duwtje in de rug te geven, zie foto onderaan het artikel).

Het gaat echter niet over een fysieke transformatie, maar over een mentale.

Ik doe het vooral:

  • Om mijn wilskracht en discipline te trainen. De 6 bovenstaande acties doen, zonder uitzonderingen, niet onderhandelbaar. Weten dat je (vaak) GEEN goesting zal hebben en er toch voor zal gaan. Geen excuses, niet toegeven aan dat stemmeke: “ach kom Jan, in de zetel is het toch veel leuker”; “je bent moe, niet forceren he kerel”; “het regent, misschien word je wel ziek als je nu gaat lopen”. Vaak dikke zever (zie verder in het artikel), maar het is potverdorie een stemmeke met een aantrekkingskracht van jewelste! Herinner je het pad van de minste weerstand dat je brein opzoekt (zie deze post hierover).

  • Om mijn zelfvertrouwen op te krikken. Jezelf aan deze redelijk hoge standaarden houden kan wel eens een zelfvertrouwen-boost geven.

  • Om eens langer dan een paar dagen gezond te eten en dus de mogelijkheid te creëren om te voelen of bepaalde voeding echt een verschil maakt voor mijn energieniveau en gemoedstoestand.

  • Omdat ik uitdagingen wel leuk vind en constant investeer in mijn persoonlijke groei.

  • Omdat je er echt rond moet plannen, dus het dwingt me dit nog beter te doen en mentaal scherper te staan tijdens de dag (je kan je niet veel slechte momenten, laat staan slechte dagen, permitteren). Het duwt me naar meer focus en productiviteit.

  • Om meer energie te hebben.

  • En tenslotte om mijn trots en geluk een boost te geven, gelinkt met zelfvertrouwen. Groeien = geluk ervaren.

De resultaten - deel 1

Dagen 1-30: easy-peasy

De eerste 30 dagen (september) vond ik het niet zo moeilijk. Ik deed voor de challenge al regelmatig 2x sport per dag, en las ook al regelmatig. Voor de ouders onder ons: inderdaad, ik heb geen kinderen 😊.

In die eerste maand moest ik vooral een tandje bijsteken om 3 liter water te drinken en een workout buiten te doen. Maar al bij al ging het goed en kostte het me het niet veel moeite.

Dagen 31-75: afzien

De 45 dagen daarna (oktober - midden november) waren een pak moeilijker. Ik ben zowat heel de maand oktober verkouden geweest en heb met een allergie rondgelopen, dus ik had minder energie. Ik weet niet wat er in mijn lichaam aan het gebeuren was en dat doet er ook niet echt toe. Het belangrijkste was om het vol te houden, onafhankelijk van de situatie, wat ik ook gedaan heb. Maar het kostte me veel meer mentale inspanning dan in september en dat brengt me bij de mentaal-fysieke spanningsboog.

De mentaal-fysieke spanningsboog

Fysiek -> Mentaal

Het enthousiasme als je je wat minder voelt kan snel tot onder het vriespunt zakken. De impact van een fysieke “belemmering” (in mijn geval gewoon een verkoudheid en allergie) op mijn mentale staat is vrij groot. Triggers van het verleden kwamen snel bovendrijven (vroeger vaak moe geweest, veel blessureleed gehad, lang een ziekte meegesleept na een jaar reizen, …).

Met andere woorden: patronen van het verleden staken de kop op. Ik was me al bewust van deze patronen en heb hier dankzij deze challenge verder op kunnen werken, dus het afzien heeft wel tot goede dingen geleid 😅. Check ✔️.

De kracht van je lichaam

Eén van de bevindingen daarbij was dat mijn lichaam tot meer in staat is dan ik dacht. Ik had al eens ergens gelezen dat je lichaam signalen geeft dat je niet meer kan, dat je volledig uitgeput bent op het moment dat je eigenlijk slechts aan 40% van je capaciteit zit. Dus er zit nog 60% meer in de tank dan. De percentages doen er niet toe. Wat er wel toe doet is dat je meestal meer in je hebt dan je denkt en ik geloof dat ook (onder “normale” omstandigheden, namelijk wanneer je niet ziek bent, geen depressie of burn-out hebt, etc.).

Moest je volledig uitgeput na een loopje in de zetel gaan zitten en opeens komt er een leeuw op je af (heel realistisch, ik weet het), dan ben ik er vrij zeker van dat je nog hard en lang zou kunnen lopen. Met andere woorden, er zit nog wel wat extra energie in je lichaam terwijl je denkt dat het op is.

Balans en luistervaardigheden

Toch vind ik het een moeilijke evenwichtsoefening. Wanneer is rust écht beter dan actie?

En wat als het moeilijk is om de signalen van je lichaam op te pikken? Of als je erdoor misleid wordt (mentale misleiding) omdat je brein ook liefst vasthoudt aan gemakkelijke dingen binnen je comfort zone? Met andere woorden stel ik me regelmatig de vraag: ben ik excuses aan het opgooien of heeft mijn lichaam echt nood aan rust?

Ik heb nog wel wat werk aan mijn lichaam-luistervaardigheden (zelfkennis en zelfbewustzijn) en zet hier dus verder op in. Tools die ik hiervoor gebruik: meditatie en journaling.

De challenge heeft me alleszins duidelijk gemaakt dat er meestal meer energie in de tank zit dan ik denk. Check ✔️.

En het heeft me ook meer inzicht gegeven in wat me veel energie kost. Dus wat is nu mijn conclusie over de mentaal-fysieke spanningsboog?

Mentaal -> Fysiek

Ik ben tot de volgende conclusie gekomen over me op en top energiek voelen:

Het is vooral mijn mentale staat die mijn energiegevoel bepaalt. Is er rust in mijn hoofd en is mijn innerlijke criticaster aan het slapen, dan voel ik me goed en energiek. Dat vertaalt zich in grote lijnen naar: doe ik veel dingen die ik niet zo graag doe, dan voel ik me niet goed en werkt dat uitputtend. Doe ik veel dingen die ik wel graag doe en zit ik meer in een gelukkige flow, dan is er een overvloed aan energie.

Baanbrekende conclusie, Jan!

Natuurlijk niet, maar de clou komt nog! In elk geval vind ik het belangrijk om daar even bij stil te staan omdat het iets is dat we vaak negeren. Hoe vaak blijven we zitten in situaties die energie-lekkend werken en ons slecht doen voelen (job, relaties, niet werken aan persoonlijke spanningen)? En hoe vaak vergeten we dingen te doen die ons goed doen voelen?

In elk geval, na deze simplistische conclusie bedacht ik me snel dat dit te eenvoudig én ook niet realistisch is.

Het is wel nuttig om inzicht te hebben in je energie-boosters en je energie-drainers en hoe je daar mentaal tegenover staat en er actie op neemt, maar het klikte dus niet helemaal voor mij. Ik denk dat er altijd dingen zullen zijn die je niet graag doet of die je energie opvreten. In bepaalde gevallen zal dat zijn omdat het een taak of job is die je niet graag doet maar die wel onderdeel maakt van iets dat belangrijk is voor jou, of simpelweg omdat je factoren hebt in je omgeving die niet het beste in je naar boven brengen maar die je niet zomaar kunt veranderen (1 ambetante collega tegenover 10 super-collega’s bijvoorbeeld). En in andere gevallen kan iets energie-vretend zijn omdat je ver buiten je comfort-zone moet gaan. Maar dit neemt niet weg dat activiteiten buiten je comfort-zone wel kunnen bijdragen aan je energieniveau op de lange termijn.

Als je namelijk uit je comfort-zone gaat voor zaken die je echt wil, voor de dingen waarin je wil groeien, dan ben je aan het werken aan het creëren van de omstandigheden die bijdragen aan jouw geluk, wat je energieniveau ook de hoogte induwt. Dus ergens zijn er misschien heel wat activiteiten die op korte termijn veel energie vragen en mogelijks tot stress leiden, maar die op de lange termijn wel bijdragen aan jouw geluk en een hoger energieniveau.

3 acties om je energie-niveau te boosten

Ik doe dus drie dingen om mijn energieniveau zo hoog mogelijk te houden:

  1. Inzetten op energie-boosters. Hier een paar tips om ermee aan de slag te gaan.

  2. Energie-drainers proberen te beperken én omdat ik deze toch niet helemaal uit mijn leven kan schrappen, werken aan het hiermee omgaan met minder spanning en minder stress. Hier en hier een paar extra inzichten die je hiermee kunnen helpen.

  3. Heel bewust omgaan met de activiteiten buiten je comfort-zone. Is dit iets waar ik in wil groeien? Is dit iets wat me kan helpen om mijn dromen en doelen te bereiken? Is dit iets dat me beter zal doen voelen over mezelf? Indien het antwoord op één van die vragen ja is, duw ik mezelf (meestal) over de comfort-zone grens. (Als je vaak met angsten zit die je verlammen, dan kan deze info je misschien soelaas brengen)

Dat betekent de glimlach proberen op te zetten als ik iets doe dat ik niet zo graag doe. De dingen nemen zoals ze komen. Proberen die persoon die je echt niet graag hebt met vriendelijkheid te benaderen. Innerlijk werk met andere woorden. En daarnaast beseffen dat de activiteiten buiten de comfort-zone die bijdragen aan mijn geluk op lange termijn, een investering zijn voor meer energie.

Ik moet eerlijk zijn, altijd de glimlach opzetten voor die energie-lekkende activiteiten? Lastig 😊. Maar het is fantastisch als het af en toe lukt!

Ik denk trouwens dat ik nog redelijk wat stress meedraag waardoor ik me regelmatig niet op en top energiek voel. De challenge heeft dit extra duidelijk gemaakt: fysiek kon ik niet veel gezonder leven dan dit (veel beweging, gezond eten, geen alcohol), maar buiten het feit dat ik wat meer in vorm ben geraakt, voelde ik me niet veel energieker.

Niet het verwachte resultaat. Ik denk dus dat dit vooral aan mijn mentale staat ligt. Als ik terugkijk op die periode, was oktober met andere woorden niet geheel onverwacht een maand met veel stress. Toch even een domper, want ik had iets anders verwacht en er is nog werk aan de winkel.

MAAR,

en dit is ook een gelukstip die ik jullie wil meegeven: als ik kijk naar hoeveel PROGRESSIE ik gemaakt heb (de laatste jaren en in deze challenge) in plaats van naar waar ik had willen staan, dan kan ik eigenlijk alleen maar blij, trots en dankbaar zijn. Ik ervaar veel minder spanning en veel meer geluksmomenten nu dan een paar jaar geleden. Ik ben fysiek én mentaal sterker na deze uitdaging. Dat we er nog niet helemaal zijn, is niet erg. En ik hoef er ook niet helemaal te geraken. Stap voor stap groeien, dat is waar het om draait. Voilà, het is maar hoe je er naar kijkt! Focus op wat je wél al bereikt hebt en duw jezelf niet naar beneden voor dingen die je (nog) niet bereikt hebt.

Werken aan jezelf werkt!

 
Van gelukkig manneke naar gelukkige man

Van gelukkig manneke naar gelukkige man

 

Ok, terug naar boven nu om de rest van het artikel te lezen.

Deel 2 van de resultaten kan je hier lezen! Met onder andere wijsheid van de mama, hoe je meer vrijheid in je leven kan inbouwen, en de finale evaluatie van mijn vooropgestelde doelen.

Als je trouwens meer wil weten over het programma of over hoe je zelf stappen kan nemen in jouw persoonlijke ontwikkeling, geef me gerust een seintje. En check voor dagelijkse updates van mijn struggles en happy moments op Instagram, Facebook of LinkedIn. Ik kijk er naar uit met je te connecteren. Je kan je ook inschrijven op de nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van andere blog posts of nieuwtjes rond geluk en high performance.

Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.