De fundering voor geluk en zelfvertouwen: eigenaarschap

 
Photo by Jakub Gorajek on Unsplash
 

“Sorry dat ik te laat ben, het was druk op de baan.”
“Zot! Kijk toch uit wat je doet, je snijdt me de pas af!”
“Er is precies kans op regen, ik zal mijn looptochtje maar uitstellen naar morgen.”
“Ik heb weeral slecht geslapen.”

Enkele van mijn typische reacties of uitleg voor ongewenste gebeurtenissen. Ik leg de oorzaak van mijn gedrag, gevoelens of prestaties buiten mezelf of zit in klaagmodus. 

Misschien ook herkenbaar voor jou.

Vaak beseffen we niet dat we de oorzaak buiten onszelf leggen. We stoppen ons, zonder dat we het weten, in een slachtofferrol en hebben daardoor geen controle meer over hoe we ons voelen en hoe we reageren op bepaalde gebeurtenissen. Het ligt niet aan ons maar aan de anderen of de omstandigheden.

Dit helpt ons helaas niet vooruit, integendeel.

G + R = U

Gelukkig zijn er een aantal principes en inzichten om dit om te draaien 🤗. Principes die jou kunnen helpen om je (nog) beter te voelen en hierbij minder afhankelijk te zijn van externe omstandigheden. 

Een eerste basisprincipe is het besef dat als er iets gebeurt, je geen controle hebt over de gebeurtenis zelf (denk aan file, regen, te late input van je collega, lawaai op kantoor, iemand die je de pas afsnijdt, etc.), maar wel over hoe je hierop reageert en hoe je je hierop voorbereidt. En het is zowel de gebeurtenis zelf als jouw reactie erop die bepalen wat de uitkomst is, namelijk hoe jij je voelt, gedraagt, groeit en leert uit deze gebeurtenis:

G+R=U
Gebeurtenis + Reactie = Uitkomst (hoe jij je voelt)

Door te beseffen dat wij zelf 100% verantwoordelijk zijn voor onze reactie krijgen we plots een alternatief voorgeschoteld: zou ik de situatie op een andere manier kunnen bekijken? Zou ik op een andere manier kunnen reageren?

En waarom reageer ik zo?

Gelukkiger én meer zelfvertrouwen

Je kan jezelf trainen om meer controle te krijgen over jouw gedachten, emoties en gedrag (de “R” hierboven). Hoewel we niet 100% verantwoordelijk kunnen zijn voor alles wat er in ons leven gebeurt, helpt deze mindset onze gedachten en ons gedrag te analyseren en eerst naar onszelf te kijken. We verruimen onze blik, leren onszelf beter kennen, krijgen meer controle over de gedachten die ons dwarsbomen, leren deze om te buigen naar iets wat ons niet boos, gefrustreerd of droevig maakt en groeien bijgevolg verder als persoon.

Je saboteert je eigen geluk wat minder. 

En je bouwt stevig aan je zelfvertrouwen want je neemt jouw leven helemaal zelf in handen 😎.

Terugkomend op de voorbeelden:

  • Files: had ik vroeger kunnen vertrekken en de file kunnen anticiperen? En als er echt iets onverwacht gebeurt (bv 2u langer file dan normaal), kan ik er dan het beste van maken? (Muziek, podcasts, bellen, …)

  • In plaats van meteen boos te worden omdat iemand MIJ de pas afsnijdt (hoe durft ie?), kan ik proberen een vriendelijke verklaring te zoeken voor zijn actie: misschien is zijn vrouw aan het bevallen in het ziekenhuis? Misschien staat hij onder ongelooflijke stress en is hij net zoals mij te laat vertrokken naar zijn afspraak? Dit laat me toe zijn gedrag te begrijpen en houdt mijn frustratie onder controle. Ik ben soms ook een beetje agressief in de wagen als ik gehaast ben. Uiteraard is verontwaardiging op zijn plaats moest de situatie jezelf of anderen in gevaar brengen.

  • Regen: weer of geen weer, ik ben geëngageerd om te gaan lopen al is het maar 20min want ik heb mijn doel gesteld: minstens 2x per week gaan lopen. Ben ik geïnteresseerd of geëngageerd?

  • Slaap: Ben ik rustig als ik ga slapen en kan ik iets doen om te ontspannen indien nodig? Beperk ik TV & smartphone gebruik een aantal uren voor het slapen gaan, heb ik geen koffie meer gedronken na 14u, ben ik op tijd in bed gekropen of ben ik ergens de tijd verloren toen ik door Instagram aan het scrollen was? Enz.

Het is niet makkelijk om nieuw gedrag te ontwikkelen maar zoals met alles: hoe meer je probeert en hoe vaker je er bewust mee bezig bent, hoe makkelijker dit wordt. Kleine succesjes leiden naar nieuwe gedachtenpatronen en attitudes, en geleidelijk aan kom je op een (nog) positievere, zelfverzekerde manier in het leven te staan.

Challenge

Dus mijn uitdaging voor jou:
Probeer 30 dagen lang zo veel mogelijk verantwoordelijkheid te nemen voor jouw leven, gedachten, gevoelens en gedrag. Sta even stil bij elk moment waarin je je emoties moeilijk onder controle kon houden of wanneer je in klaag-, beschuldigings- of excuses-modus zit.

Maak een afspraak met je partner, ouder, broer, zus of vriend(in) dat als ze je betrappen op een slachtoffer-moment, je €1 in een pot moet stoppen (de “No Blaming, No Complaining, No Excuses Jar” , zie voorbeeld hieronder).

Laat me weten of je een verschil merkt en welke andere dingen jij zoal doet om lastige situaties om te buigen 👍.

Op een leven dat we zelf in handen hebben!
Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.

 “A victim identity is the belief that the past is more powerful than the present” - Eckhart Tolle

Als je geen nieuwe content wilt missen, kan je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

Ik post ook regelmatig mijn eigen acties op Instagram , Facebook of LinkedIn en ik zou het leuk vinden ook daar te connecteren!

 
IMG_7684.JPG