Mentale fitness: meditatie voor Jan en alleman
Meditatie ontkleed
Mediteren, eten, rusten. Fysieke pijnen van lang in dezelfde houding te zitten. Geen communicatie, geen oogcontact. Strikte regels. 10 dagen lang leven in je eigen bubbel tussen 100 andere “soul-searchers”. Alles gaat in een wat trager tempo, je merkt dat je rustiger en rustiger begint te eten en te wandelen. Rust en helderheid in je hoofd na 10 dagen mediteren van 4u30 tot 21u met de nodige pauzes tussendoor.
Als ik nadenk over de beschrijving lijkt het wel een beetje sektarisch. Dat was het gelukkig niet. Het was mijn eerste ervaring met een 10-daagse Vipassana stilte-retraite en eigenlijk met meditatie in het algemeen. Als ik aan retraites denk, denk ik aan genieten, rust, natuur, zon, etc. Deze 10-daagse was een ander paar mouwen: het was vooral afzien. Maar ik ben omvergeblazen door de kracht ervan en het heeft me doen inzien wat meditatie eigenlijk is. Dit wil ik met jullie delen.
Meditatie was een nogal vaag concept voor mij. Ik had er wel al wat over gelezen maar het leek vanop afstand niet echt rationeel, dus automatisch stond ik er niet echt voor open. Ik snapte ook vaak niet wat ik erover las: je kan in meditatie verschillende niveaus ervaren, je komt in een nieuwe wereld terecht, je ontdekt de waarheid,…. Leg dat maar eens uit aan een rationele westerling.
Na een aantal dagen onderdompeling in de Vipassana-wereld werd het voor mij duidelijk(er) wat meditatie eigenlijk is en doet (alleszins de Vipassana techniek). Laten we het kort ontkleden:
Door te mediteren train je je brein (“mind”) onder andere om subtielere niveaus van de realiteit waar te nemen. Wij leerden op dag 1 om te letten op onze ademhaling (natuurlijke ademhaling door de neus). Dit traint je brein om te focussen. Op dag 2 moesten we proberen de lucht te voelen rond/in de neus tijdens de ademhaling. Een plof van lucht op je neusvleugels bijvoorbeeld als je inademt. Dit is al een iets subtielere gewaarwording van de realiteit, namelijk iets wat je normaal niet actief registreert, iets waar je je niet bewust van bent (ik toch niet). Op dag 3 moesten we proberen “sensations” (gevoelens) op de huid rond de neus-regio waar te nemen tijdens de ademhaling. In het begin voel je niets, maar na een tijdje proberen/focussen (i.e. mediteren) voel je opeens een tinteling, of je hartslag in je neusvleugel. Opnieuw een iets subtieler niveau van de realiteit die je jezelf aanleert om gewaar te worden: je brein wordt scherper. Yes! Begin van dag vier moesten we de regio van de gewaarwordingen nog iets verkleinen: een kleiner oppervlak is nog iets moeilijker dus je geest wordt nog iets scherper. Goed bezig.
Tijdens één van mijn middagwandelingen in de prachtige omgeving waar we verbleven (Nieuw-Zeeland) kwam het eerste inzicht: deze subtielere niveaus van de werkelijkheid waren die dingen waar ik over gelezen had maar helemaal niet kon vatten. Helemaal niet zo raar dus die meditatie, gewoon het trainen en krachtiger maken van je brein (tot nu toe), waardoor je iets meer details van de werkelijkheid van je eigen lichaam kan waarnemen. Dat klikt.
Maar ik voel je al denken: wat heeft dit voor nut?
Lees in deze blogpost verder wat meditatie voor jou kan betekenen, hoe meditatie jouw leven kan verrijken en hoe mijn 10-daagse Vipassana cursus verder is verlopen.
En laat gerust iets weten als je hier meer info over wil, of dingen wil toevoegen of bespreken.
Op een scherp brein!
Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.
"Bevrijding kan alleen verworven worden door oefening, nooit door er enkel over te praten" - S.N. Goenka
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash