Waarom ook jij best investeert in Happiness @ Work
En dan spreken we niet over de maandelijkse happy hour maar een investering in een cultuur die het welzijn van jouw medewerkers hoog in het vaandel draagt. Als je voelt dat je nu een beetje in opstand komt (“weer zo een dromer met geitenwollensokken” zou zo’n gedachte kunnen zijn), dan is dit artikel zéker iets voor jou 😊.
Op 9 oktober vond het eerste Happiness @ Work evenement in België plaats in het prachtige kasteel van Brasschaat. Met 300 geluk-promotors in 1 zaal… het heeft er geschitterd! Het was echt tof, veel lachende mensen en zeer boeiende sprekers.
Als je er niet bij kon zijn, niet getreurd, ik heb de hoogtepunten neergeschreven (5-7min leestijd).
Als ik gisteren stilstond bij de trend rond onze zoektocht naar geluk en onze veranderende wensen voor de ideale job gingen 2 gedachten door men hoofd:
De zoektocht naar geluk is niets nieuws. Het is wat een mensenleven drijft en het is iets wat ons sinds het prille begin al heeft beziggehouden.
Aan de andere kant leven we vandaag in zo’n ongelooflijk goede tijden (als ik daar even bij stilsta word ik al spontaan gelukkig 😊), dat velen onder ons de basis van de piramide van Maslow hebben afgedekt en de laatste behoeften van erkenning, waardering en zelfrealisatie aan het nastreven zijn; iets waar jij als werkgever dus ook meer belang aan zal moeten hechten wil jij je medewerkers tevreden houden en nieuwe talenten aantrekken.
The war on talent
Louis Kemps van Itzu schudde ons wakker met volgende boodschappen:
Jouw medewerkers enthousiast wakker laten worden en goesting laten hebben om te komen werken, is jouw doel als werkgever.
De activiteitsgraad in België is 68% (Vlaanderen 70%, Wallonië 64%) tegenover een Europees gemiddelde van 73%.
De “war for talent” is real. Komende jaren is er een uitstroom van 400.000 mensen en een instroom van 300.000.
Opleiden is het nieuwe rekruteren. Het belang van investering in je werknemers voor hun zelfontplooiing is vandaag de dag belangrijker dan ooit.
50% van de Millennials verlaat hun werkgever in het eerste jaar! Zij hebben duidelijk andere behoeften: mijn doel > mijn salaris, mijn ontwikkeling, mijn coach > mijn baas, mijn sterktes > werken aan mijn zwaktes, mijn leven > mijn job
Je medewerkers enthousiast laten praten over jouw bedrijf is een noodzaak geworden. Employer Branding verschuift naar Employee Branding.
Vandaag gaat gemiddeld 76% van een functioneringsgesprek over tekortkomingen. Het is cruciaal om meer te focussen op de sterktes van je medewerkers en die verder te ontwikkelen.
Engagement
Ann Baecke leerde ons leiden zonder masker en wat engagement voor jouw bedrijf kan betekenen:
33% hogere winstgevendheid
45% meer productiviteit
37% hogere verkoop
300% meer innovatie
50% minder veiligheidsincidenten
66% minder uitval door ziekte
125% minder burn-outs
Hoe je meer dan 100% van iets minder kan hebben dan het origineel gaat mijn wiskundig brein wel te boven, maar ik geloof wel dat engagement een heel héél goed middel is tegen burn-out 😊.
Slechts 12% van de Belgen zijn echt geëngageerd in hun job, 22% zijn actief NIET geëngageerd, en 66% kabbelt er zonder passie en engagement door. Ik word er een beetje triest van maar het verstrekt wel mijn goesting en wilskracht om hier verandering in te brengen.
De relatie met je leidinggevende bepaalt 70% van je engagement.
Wow.
Ann nam ons ook mee op het pad van onze diepere zelf (gedreven door wat echt belangrijk is voor jou) ten opzichte van ons ego (die graag erkenning wil en het heel belangrijk vindt wat andere mensen denken over jou). Als leider zonder masker durf je de kenmerken van jouw diepere zelf inzetten (emotie, intuïtie, spiritualiteit, kwetsbaarheid, en je vrouwelijke energie met name om te vertragen en te streven naar samenhorigheid), en focus je minder op het ego en de ratio. Dit leidt tot een diepere connectie met je medewerkers.
Voor de leider zonder masker gaat het dus niet over kunnen, maar over durven.
De coachende leider
De succesvolle hockeycoach Marc Lammers nam ons daarna mee in een fantastisch verhaal over groeien en slimmer werken. Als coach weet hij dat je je energie moet steken in de dingen waar je controle over hebt. Hij gaf ons zeer interessante inzichten over coaching, zeker ook toepasbaar in het bedrijfsleven:
Gebruik informatie nooit om te bestraffen, enkel om uit te dagen.
Oordeel niet. Neem de informatie als een beginsituatie (focus op de groei van de persoon).
In dat opzicht spreekt hij liever over feedforward in plaats van feedback —> vooruitdenken, wat kunnen we verbeteren?
Betrokkenheid/ engagement krijg je pas als je je spelers “owners” maakt: stel open vragen, vraag om hun input.
Praat niet over veranderen maar over verbeteren
Zet door. Vaak sta je op het punt om op te geven, maar geloof in jezelf en zet door.
“When you don’t give up, you cannot fail”. Zie dit inspirerend verhaal van Derek Redmond: https://www.youtube.com/watch?v=V93-mOwkw3I
Neem als leider verantwoordelijkheid voor als het slecht gaat en zet je spelers op het podium als het goed gaat.
Focus op de sterktes van je spelers. Eens ze vol zelfvertrouwen zitten, gaan ze automatisch willen verbeteren op hun minder sterke punten.
Als je voor 5% meer geluk zorgt in je team, dan doe je beter dan je concurrent.
Hij gaf ook 4 krachtige vragen mee om te polsen naar de mentale en fysieke staat van zijn spelers, te scoren van 1-10:
Hoe voel je je in het team?
Hoe voel je je fysiek?
Hoe gaat het thuis?
Hoe is de band tussen jou en je coach (leidinggevende)?
Soms win je, soms leer je.
De kwetsbare leider
Joost Callens (Durabrik) bracht ons via zijn Noordpool-expeditie en Camino de Santiago avontuur naar zijn kwetsbare leider stijl. Joost heeft gevonden hoe je als persoon altijd kan zijn wie je echt bent en hoe je daarmee je bedrijf een niveau hoger kan tillen.
Persoonlijke ontwikkeling: durven in de spiegel te kijken, eerlijk durven zijn met jezelf, blijven groeien als persoon om je dromen te kunnen waarmaken, stilte als middel om jezelf beter te leren kennen en in betere verbinding te geraken met jezelf (wat zal zorgen voor een betere, diepere connectie met anderen).
Hij gaf ook aan hoe cruciaal het gevoel van veiligheid (vertrouwen) in je bedrijf is om authenticiteit en kwetsbaarheid een kans te geven waardoor je diepere connectie vindt met elkaar en je als bedrijf automatisch sterker gaat presteren.
Ongelooflijk straf hoe hij zijn inzichten integreert in de cultuur van zijn bedrijf, volgens mij zelden gezien in België. Het deed me wat denken aan de google-kantoren, maar dan authentieker. Petje af, Joost!
Zelfsturende teams
Arko van Brakel (Semco Style Institute) gaf ons mee hoe je als leider je mensen de ruimtekan laten om zichzelf aan te sturen, waarbij het teambelang gelijk wordt aan het eigenbelang. Cruciaal is om te zorgen voor een omgeving waar de eigenbelangen openlijk op tafel gelegd worden (maskers af dus).
Het concept van een “fuck-up Friday” kan ook helpen om te bouwen aan authenticiteit en vertrouwen in je bedrijf: lekker al de dingen delen die je niet goed gedaan hebt. (Je kan dit ook minder drastisch doen door af en toe een meeting te starten met het delen van mislukkingen.)
Net zoals bij de kwetsbare leider en de leider zonder masker, is een cultuur van vertrouwencruciaal.
Hij gaf ook een tip voor de leiders die het moeilijk hebben met delegeren en dingen los te laten: verander je gedachten van “hoe kan ik loslaten” naar “hoe kan ik mensen ondersteunen en faciliteren”.
Het uiteindelijke doel van de zelfsturende teams: een creatiever bedrijf dat zich makkelijker kan aanpassen aan de veranderende wereld.
Future Proof Mentaal Kapitaal
Elke Geraerts (Better Minds at Work) heeft ons de wondere wereld van ons brein laten zien. Ons brein kampt met heel wat uitdagingen:
Informatie-overload. We worden constant geprikkeld door informatie, en als we even 1 minuut niets te doen hebben, zoeken we informatie op (via de smartphone vaak).
Connectiviteit. Onze FOMO, fear of missing out. We houden ervan geconnecteerd te zijn met de buitenwereld maar zijn aan het verleren geconnecteerd te zijn met onszelf.
Wendbaarheid. We moeten ons vaak heruitvinden.
Eén van de gevolgen is dat onze aandachtspier verzwakt want we hebben constante afleiding. Bewustzijn van deze uitdagingen en de impact, en hier dan iets mee doen, laat toe die spier opnieuw aan te sterken.
Aandacht is het nieuwe IQ volgens Elke. Aandacht zorgt voor jouw productiviteit. Hierop inzetten, hier terug beter in worden, zal dus ook de productiviteit van jouw bedrijf omhoog krikken. Na elke afleiding heb je 25min nodig om terug 100% focus te vinden! Ik kan me inbeelden dat veel mensen dus gewoon niet aan echte focus toekomen.
Ze gaf ook aan dat multitasking niet werkt. Onze productiviteit is 40% minder als we multitasken. We kennen allemaal die drukke dagen dat je denkt veel gedaan te hebben (je was constant druk bezig), maar eigenlijk niet echt iets significant gedaan hebt. Laat je niet misleiden, druk bezig zijn is niet hetzelfde als productief bezig zijn, volgens mij één van de grootste uitdagingen voor bedrijven vandaag.
Daarom, creëer voor jezelf een aandachtritueel: een trigger die je kan gebruiken om aan je brein duidelijk te maken dat je nu gefocust gaat werken zonder afleiding. Help jezelf ook door de afleidingen weg te nemen (gsm weg, geen notificaties op je pc, etc). Mijn aandachtritueel is het opzetten van mijn geluiddempende koptelefoon.
Elke gaf ook het belang van downtime aan. Ons brein moet recupereren, doe dus ook aan un-focus. Leer weer gewoon even met jezelf te zijn en kijk wat naar de wolken in plaats van naar je gsm.
Geluk = …
Leo Bormans sloot af met een heel mooi pleidooi over geluk. Met een krachtige metafoor toonde hij hoe onze passie-vlam wordt aangestoken door ons enthousiasme. En hoe deze vlam helaas vaak gedoofd wordt door de structuur-stolp van het bedrijf waarin je werkt (de stolp over de kaars).
Hierbij de hoogtepunten van zijn infospiratie, zoals hij het zelf noemde:
1 op 3 Vlamingen is niet gelukkig op het werk.
Geluk is hoop.
Positief denken verdubbelt het effect van gelukparameters zoals relaties, gezondheid, werk, geld, en vrijheid.
Op macroniveau bepalen gelijkheid en vertrouwen de geluk-index van een land.
Geld maakt gelukkig maar daar zit een plafond op. Als het kan, dan helpt dit je om gelukkiger te worden: koop tijd, koop ervaringen, geef en deel, maak anderen gelukkig
We voelen ons ook gelukkig als volgende elementen aanwezig zijn: verrassing, waardering, andere mensen
Geluk = andere mensen <-> MIJN dingen
Zingeving (“meaning”) is de bouwsteen voor duurzaam geluk (plezier is geluk van korte duur)
Leef jouw leven en maak je eigen keuzes (beperk de invloed van de maatschappij)
We kennen van alles de prijs maar van niets de waarde
Geen actie, geen verandering. Blijf niet bij de pakken zitten.
We weten wat we moeten doen, maar we doen niet wat we weten.
Namasté: ik buig voor jou. Ik zie jou, ik accepteer jou, ik apprecieer jou. Een mindset die onze omgang met elkaar drastisch kan beïnvloeden.
Schaf Human Resource Management af en vervang het door Human Being Management.
De pessimist focust op ik, vroeger en problemen, terwijl de optimist focust op wij, de toekomst en oplossingen.
Positief roddelen: een compliment ontvangen van iemand via een tussenpersoon is extra krachtig. Dus hou je niet in met complimenten te geven over persoon X aan persoon Y.
Focus op wie je kan worden.
Valkuilen voor geluk
Angst
Emoties moeilijk kunnen uiten/ plaatsen
Perfectionisme
Wat bepaalt geluk op het werk?
Ik mag zijn wie ik ben
Ik mag worden wie ik wil worden
Ik mag samenwerken
Ik herken mij in het groter geheel (betekenis)
Hopelijk kan dit ook jou inspireren om te werken aan geluk en welzijn in jouw onderneming.
Twijfel niet me te contacteren als je hier graag wat hulp bij wilt.
En check ook dit programma om onze mindset, ons geluk en onze prestaties op een laagdrempelige manier aan te pakken: The Happiness Advantage.
Het gaat niet over kunnen, het gaat over durven.
Namasté,
Jan Aquarius – Live. Grow. Matter.