Clarity and Purpose - de eerste stappen naar een leven ten volle geleefd

 
 

Als je liever luistert dan leest, check de podcast aflevering hier of op Apple Podcast en Spotify.

In dit artikel zullen we het hebben over Clarity & Purpose. De reden waarom we hier graag een artikel aan wijden, is de volgende:

Als we nadenken over hoe we ons leven op de best mogelijke manier vorm kunnen geven en hoe we een leven kunnen leven waar wij ten volle van kunnen genieten, dan zijn er een aantal struikelblokken die ons kunnen verhinderen om dat leven uit te bouwen.

En de eerste struikelblok die je kan tegenkomen is een gebrek aan wat wij "Clarity & Purpose" noemen.

Zonder helderheid in wat voor jou belangrijk is, vaar je blind. En daar is niks mis mee op zich maar in de context van ons leven ten volle leven en echt aan het stuur ervan staan, is blind varen niet ideaal. In dit artikel helpen we je om helderheid te krijgen in wat voor jou belangrijk is zodat je de eerste stappen kan zetten naar wat jij écht wilt.

Andere struikelblokken zijn trouwens:

  • geen duidelijke doelen (zie ook Goal Setting)

  • geen systeem of geen goed systeem om naar je doelen toe te werken (zie ook Goal Getting)

  • geen actie omwille van:

    • een gebrek aan motivatie

    • een gebrek aan zelfvertrouwen

    • of een gebrek aan energie

In het licht van Clarity & Purpose zijn er 5 cruciale elementen die nodig zijn om je leven op de best mogelijke manier vorm te geven, en dat zijn:

  1. Helderheid in wat voor jou belangrijk is.

  2. Begrijpen waarom je dat belangrijk vindt.

  3. Helderheid in wat jij wilt.

  4. Begrijpen waarom je die dingen wilt.

  5. En tot slot, in dat alles, begrijpen hoe die zaken kunnen bijdragen aan iets buiten jezelf. Met andere woorden, welke positieve impact kan dit hebben? En welke positieve impact wil je hebben?

De helderheid vragen passen in wat we samenvatten als Clarity. Begrijpen waarom je iets belangrijk vindt en hoe dit zin geeft aan jouw leven vatten we samen als Purpose.

Clarity & Purpose is de start-basis om je leven meer in eigen handen te kunnen nemen en meer te bereiken en ervaren van wat jij wilt. Opnieuw, niet dat dat hoeft maar als je leven niet top aanvoelt (bijvoorbeeld vaak vermoeid, veel stress, voelen dat er iets mist in je leven, vaak gefrustreerd of een kort lontje, weinig plezier, etc...) dan is het sowieso interessant om hier mee aan de slag te gaan.

Definitie

Naar goede traditie, laten we de definitie formaliseren:

We definiëren Clarity of helderheid dus als het helder hebben van wat voor jou belangrijk is, van wat je wilt bereiken en van wat je wilt ervaren. Clarity gaat dus vooral over de WAT-vraag.

Je vindt misschien gelijkheid heel belangrijk, of respect, of samenwerking. Je zou misschien graag een succesvolle zakenman of -vrouw zijn. Of je zou graag in de natuur willen wonen. Of je zou graag veel verschillende culturen ontdekken en veel reizen. Of misschien wil je graag een six-pack of een Ferrari. Wat het is maakt niet uit en is voor iedereen anders. Het enige wat er toe doet hier is hoe helder het is wat je precies wilt.

Purpose gaat een laagje dieper en definiëren we als de achterliggende reden van wat je wilt. Het is het antwoord op de vraag: waarom wil je wat je wilt?  Dit antwoord of die antwoorden geven je inzicht in hoe dit je levensenergie en levensvreugde drijft en dus hoe dit zin geeft aan jouw leven. En daarbij komt ook het aspect van impact en bijdrage, namelijk de positieve bijdrage aan iets buiten jezelf. Als je purpose enkel een voordeel voor jou oplevert, is het op zich geen purpose.

Purpose is dus de WAAROM van wat je wilt gelinkt met een positieve bijdrage.

Een purpose zou bijvoorbeeld kunnen zijn: de samenleving vriendelijker en respectvoller maken of de wereld leefbaar houden voor toekomstige generaties. Maar evenzeer kleinere zaken zoals mensen samenbrengen zodat ze tezamen meer uit het leven kunnen halen, of mensen meer doen lachen, een positieve bijdrage leveren aan je buurt, goed zijn voor je kinderen, je medewerkers zo goed mogelijk helpen groeien, excelleren in je diensten naar de klanten,  enz.

Het zijn jouw dieperliggende drijfveren en het is meestal iets waar je op verschillende manieren toe kan komen. Purpose specifieert niet de WAT of de HOE. WAT of HOE krijgt zijn invulling vaak automatisch eens je purpose helder is en je er actie op begint te nemen.

Maar los daarvan, om je purpose te ontdekken, kan het wel makkelijk zijn om te vertrekken vanuit Clarity, vanuit de wat-vraag, om van daaruit dieper te graven en na te gaan waarom je het wilt.

Van Clarity naar Purpose: 7x WHY

Een simpele oefening om vanuit je WAT een goed beeld te krijgen in je échte WAAROM is jezelf 7x keer de vraag stellen waarom je wilt wat je wilt.

Stel, ik zou heel graag een marathon lopen. Als ik de 7 WAAROM vragen hierop loslaat kan dit bijvoorbeeld tot het volgende inzicht leiden:

  1. Waarom wil ik een marathon lopen?

  2. Omdat ik graag de limieten van wat ik kan, opzoek. Waarom wil ik dat?

  3. Omdat ik geloof dat we allemaal onder ons potentieel leven. Waarom is dat belangrijk voor mij?

  4. Omdat ik er van overtuigd ben dat de meeste mensen gelukkiger zouden zijn en meer zelfvertrouwen zouden hebben als ze meer van hun potentieel zouden aanspreken. Waarom is dat belangrijk?

  5. Omdat gelukkige zelfzekere mensen zich goed in hun vel voelen en daardoor vriendelijker, meer zorgend, en meer gevend worden. Waarom wil ik dat?

  6. Omdat dit een positieve impact heeft op hun omgeving en dat werkt als een ripple effect. Waarom is dat belangrijk?

  7. Omdat de wereld op die manier een veel aangenamere en leukere plaats kan worden waar er meer respect en vriendelijkheid is voor elkaar en de natuur, zodat we zeker kunnen zijn dat dit een fantastische plaats blijft voor ons en de toekomstige generaties. Waarom wil ik dat? …

7x de waarom vraagt brengt je bij de kern en waarschijnlijk ook dichter bij je purpose. Misschien zit je aan een purpose na 5 of 6 keer de waaromvraag.

Purpose en voldoening

Purpose is trouwens ook een toegangspoort tot voldoening. Echte diepe voldoening ga je makkelijker kunnen ervaren als je aan iets buiten jezelf kan bijdragen. Je ervaart voldoening door met iets zinvol bezig te zijn en er is niets zo zinvol als iets bijdragen aan de wereld en de mensen rondom jou.  En dat bijdragen hoeft helemaal niet groots te zijn en dus ook niet persé gelinkt met je purpose. Je eenzame buurman af en toe uitnodigen voor een koffie is bijvoorbeeld zo'n positieve bijdrage. Er zijn voor een vriend in nood. Een job die bijdraagt aan iets goed of belangrijk. Iemand helpen met iets waar jij goed in bent. Of elke week een wandeling doen in je favoriete natuurgebied en het achtergelaten afval van anderen meenemen (zoals ik regelmatig 2 dames dat zie doen in het Mechels Broek 🙏).

We kunnen daarnaast natuurlijk ook voldoening halen uit dingen die enkel of vooral onszelf dienen. Iets afgewerkt krijgen dat belangrijk was voor onszelf, of goed bezig zijn op gezondheidsvlak voor ons eigen energie niveau, etc. Maar met purpose zak je naar een dieper niveau van voldoening. Bezig zijn met je gezondheid om bijvoorbeeld op oudere leeftijd nog fit genoeg te zijn om te spelen met de kleinkinderen, dat is anders dan bezig zijn met je gezondheid enkel en alleen voor jezelf. Het is hetzelfde doel (een gezonde levensstijl onderhouden) maar een andere purpose (ons eigen energieniveau of kunnen spelen met kleinkinderen op ons tachtigste). Dat laatste kan een sterkere drijfveer zijn om er effectief mee bezig te zijn en kan ook meer voldoening geven.

Hoe je naar iets kijkt bepaalt wat je erbij ervaart

Tot slot, over purpose en voldoening, en ook heel belangrijk: weet dat je voldoening voor een groot deel zelf invult door de manier waarop je naar iets kijkt. Een dokter bijvoorbeeld kan weinig voldoening ervaren in haar job hoewel het op zich een zeer purpose-volle job is. Terwijl een conciërge massa's voldoening en purpose kan halen uit wat hij doet door het te zien als een heel belangrijke bijdrage aan de mensen die het gebouw gebruiken dat hij onderhoudt. En hij kan daar dus veel trots in vinden terwijl het in de ogen van anderen misschien maar een job is van laag niveau, zonder veel purpose.

Hoe je er zelf naar kijkt bepaalt dus voor een groot deel de voldoening die je eruit haalt. En dat versterkt ook mijn boodschap dat purpose helemaal niets groots hoeft te zijn. Je KAN en MAG het groots bekijken maar klein is ook helemaal prima.

Don’t be like Alice

 
 

Laten we even terugspringen naar Clarity. Ik pak je graag mee in een stukje uit Alice in Wonderland.

Als je de film gezien hebt of het boek gelezen hebt, weet je misschien nog dat Alice op een gegeven moment op pad is en de weg kwijt is. Ze vraagt dan op een splitsing aan de kat welke kant ze uit moet. Waarop de kat antwoord: dat hangt af van waar je naartoe wilt. Waarop Alice zegt: dat weet ik niet. Waarop de kat aangeeft: dan maakt het niet uit welk pad je kiest.

Met Clarity willen we vermijden dat we in de situatie van Alice terechtkomen. Als jij weet waar je naartoe gaat, zal het makkelijker zijn het juiste pad te kiezen en met andere woorden keuzes te maken die bijdragen aan wat JIJ wilt in het leven.

Je innerlijke GPS

 
 

In je persoonlijk groeipad is die Clarity een anker. Een soort van ijkpunt dat jouw stuurt in de richting die jij wilt. Je kan het zien als het eindpunt dat je ingeeft in je GPS. Eens je weet waar je naartoe moet en je geeft het in, dan stuurt de GPS je automatisch links en rechts om daar te geraken.

Voor je leven werkt het op dezelfde manier. Eens jij Clarity hebt en jouw eindpunt helder hebt ingegeven, zal jouw innerlijke GPS ook overnemen en je de juiste richting uitsturen.

Dat betekent ook dat je de weg niet precies hoeft te weten. HOE je tot dat eindpunt geraakt, hoeft dus niet helemaal helder te zijn als je richting dat eindpunt begint te bewegen.

Vaak denken we dat we alles gepland moeten hebben en perfect moeten weten hoe we tot ons eindpunt kunnen geraken vooralleer we overgaan tot actie, maar dat is niet nodig. Niet in de wagen, niet in het leven. Geef je bestemming in, begin te rijden, en laat de rest over aan het plezier en de creativiteit van de reis. De HOE ontvouwt zich automatisch.

Kleine kanttekening: ik spreek hier over een eindpunt maar uiteraard is dat niet het eind eindpunt. Dit is de richting die je nu kiest. Onderweg leer je misschien andere dingen, krijg je andere inzichten, of veranderen je levensprioriteiten die maken dat je een nieuwe bestemming gaat ingeven in je GPS. Dat is helemaal prima. Het einddoel is niet het doel, het dient enkel als richtingaanwijzer. Het onderweg zijn is het doel. Dat is waar je leert en groeit.

Wacht niet tot je je slecht voelt

Een laatste reflectie die ik wil maken voor we afronden:

Voor veel mensen wordt het Clarity Topic heel relevant wanneer we voelen dat we iets willen veranderen in ons leven. Als er iets wringt. Als we ons niet top voelen, als we frustraties hebben, als we tegen de figuurlijke muur knallen, of als we ons voor een te lange periode door de dagen moeten slepen. Een moeilijk moment of moeilijke periode kan een sterke motivator zijn om je te gaan afvragen wat echt belangrijk is en is dus op zich een goede trigger voor verandering, maar hoeft niet de enige trigger te zijn. Regelmatig exploreren en onderzoeken wat voor jou belangrijk is, kan de kwaliteit van je leven alleen maar verhogen.

En ook als je weet wat je wilt, is het relevant om hier regelmatig bij stil te staan. Wensen, verlangens, en wat belangrijk is voor ons verandert regelmatig, zeker in verschillende levensfases. In je eerste werkjaren is carrière mogelijks belangrijker dan vrije tijd. Van zodra je kinderen krijgt wordt het gezin waarschijnlijk het belangrijkste in je leven. Van zodra je het gehad hebt met de rat race, wordt vrijheid en vrije tijd waarschijnlijk weer belangrijker. Het is dus heel normaal dat die Clarity & Purpose wat schuiven (Clarity zal  waarschijnlijk meer schuiven dan Purpose).

Aan de slag

Als jij met je Clarity aan de slag wilt, is er een heel simpele manier. Stel jezelf regelmatig deze 4 vragen:

  1. Wat wil je hebben? Bijvoorbeeld een fantastische partner, een mooi huis in de natuur, je droomjob, een succesvolle carrière, een fit lijf, €10 miljoen op je bankrekening, een dikke vette sportwagen, enz.

  2. Wie wil je zijn? Zelfzeker, charismatisch, kalm en geduldig, vriendelijk, gevend, gedisciplineerd, succesvol, een voorbeeldrol, enz...

    1. Een sub-vraag hierbij die kan helpen is: hoe wil je dat mensen over jou spreken op jouw begrafenis?

  3. Wat wil je ervaren? Bijvoorbeeld rust in je hoofd, een wereldreis, skydive, veel plezier, connectie met anderen, enz...

  4. Welke waarden zijn belangrijk voor jou? Of meer algemeen, wat is belangrijk voor jou in het leven?

Tip hierbij: schrijf de antwoorden op. Het opschrijven maakt het echter en concreter, plus het laat toe om je antwoorden regelmatig te herlezen zodat je jezelf hieraan herinnert.

Doe de oefening met regelmaat opnieuw, minstens 1x per jaar. Wil je veel meer oefeningen om je hierbij te helpen, download dan het werkboek dat ik voorlopig nog gratis weggeef.

Een quote van Picasso om af te ronden:

The meaning of life is to find your gift, the purpose of life is to give it away.

Ik wens je een heel fijne dag toe, veel helderheid in je leven, en massa's voldoening.

Ik zie je graag terug in de volgend artikels (Goal Setting en Goal Getting)! En als je hier ondertussen verder mee aan de slag wilt of niet echt een antwoord hebt op die vragen:

Op een leven ten volle geleefd 🥂!

Cheers,

Jan