De groei mindset - hoe groei-minded ben je echt?
Intro
Jij hebt waarschijnlijk al gehoord van de groei mindset die in ‘t kort staat voor: ik geloof dat ik door inspanning kan groeien en veranderen. Het concept is gelanceerd door Carol Dweck die in haar onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je kinderen aanleert dat je door inspanning slimmer kan worden, ze ook effectief slimmer werden.
Het doet mij terug denken aan mijn lerares Frans in het middelbaar, mevrouw Picard. Zij had me graag en ze deed me geloven dat ik heel goed was in Frans waardoor ik dat vak precies liever deed dan andere en er bijgevolg ook meer moeite instak, waardoor ik ook effectief goed scoorde. Jullie hebben dit waarschijnlijk ook al ervaren: je wordt gewaardeerd in iets, je steekt er meer moeite in, en als gevolg merk je dat je er effectief beter in wordt.
De groei mindset transformeert de betekenis van inspanning en moeilijkheid. In de vaste mindset (het tegenovergestelde van de groei mindset) hebben we het gevoel dat we dom of onkundig zijn wanneer we iets moeilijk vinden of wanneer we er veel inspanning in moeten steken. In de groei mindset zien we iets moeilijk als een kans om te groeien. Moeilijkheid betekent dan: nog niet.
En dat vat de kracht van de groei mindset samen: ik ben er nog niet maar ik kan er wel geraken. De tirannie van het gevoel van onkunde maakt plaats voor de kracht van “nog niet”.
Je stimuleert de groei mindset onder andere door de juiste dingen te waarderen. Bijvoorbeeld door het proces naar het doel en de strategieën die ingezet worden te loven, alsook iemands focus, inspanning en progressie. Deze vorm van waarderen ontwikkelt doorzettingsvermogen en veerkracht. Als je daarentegen talent of intelligentie waardeert, gaf het onderzoek aan, maak je de persoon kwetsbaar en zet je hem in de vaste mindset.
Omdat het over mindset gaat (hoe je naar jezelf en naar iets kijkt), is het inherent iets dat je kan beïnvloeden. Van nature zit je misschien meer in de ene mindset dan de andere (vaak onbewust trouwens) maar het goede nieuws is dus dat we ermee aan de slag kunnen, als we dat willen. In het tweede deel van het artikel zal ik 5 concrete tips meegeven om je groei mindset te cultiveren. Maar vooraleer we daar induiken, eerst nog een bedenking.
Het groei mindset concept is wijdverspreid en aanvaard als een belangrijk fundament voor groei en de daaraan gerelateerde concepten zoals geluk, zelfvertrouwen, veerkracht en zo meer. En omdat het al zo lang een populair concept is, geloof ik dat we met z’n allen voornamelijk denken dat we in die groei mindset zitten. We geloven wel dat we kunnen groeien en verbeteren, tuurlijk!
Maar hoe diep zit die groei mindset echt in ons geworteld?
Met andere woorden…
Hoe groei-minded zijn we echt?
Een paar vragen om dit in te schatten:
Hoe vaak en in welke situaties switch je toch naar de vaste mindset?
Zie je alle uitdagingen als opportuniteiten?
Zoek je regelmatig de gebieden buiten je comfort zone op?
Zet je bewust in op jouw persoonlijke groei?
Net zoals mij zal jij waarschijnlijk ook nog regelmatig de voorkeur geven aan wat gemakkelijk is, aan de comfort zone, aan datgeen dat je al kent, en aan situaties waar je kans op falen beperkt is. En daar is niks mis mee maar het ontneemt ons misschien wel dingen die we zouden willen ervaren of bereiken.
Als je helemaal in de groei mindset zit, durf je te gaan voor je dromen.
Falen verandert in leren en groeien.
Problemen worden uitdagingen.
Wanhoop wordt hoop.
Zelftwijfel maakt plaats voor zelfvertrouwen.
“Ik kan dit niet” wordt “ik kan dit nog niet”.
Zoals bij de meesten zal jij misschien ook voelen dat er best nog wel wat progressie mogelijk is in jouw groei mindset. En zoals altijd streven we bij deze boodschap niet naar perfectie maar houden we het voor als spiegel om verder te groeien.
Age before comfort
Sidenote: hou ouder we worden, hoe meer we gehecht geraken aan onze comfort zone. Je doet immers van nature minder dingen erbuiten: je zit al langer in een bepaalde routine (werk, huishouden, vaste woonplaats, zelfde vrienden, …) en zonder dat je het dus beseft word je minder flexibel, minder moedig, minder open voor nieuwe uitdagingen of nieuwe ervaringen. Je zit dus minder in de mindset van groei simpelweg omdat je minder aan groei wordt blootgesteld. En dat is niet erg maar ergens wel jammer want de groei mindset is, naast een stevige portie zelfkennis en zelfbewustzijn, een fundament voor een leven ten volle geleefd, iets wat we eigenlijk allemaal willen.
Hierbij alvast een aantal dingen die je kan doen, ongeacht je leeftijd, om je groei mindset verder te ontwikkelen.
Hoe kan je de groei mindset cultiveren?
1/Start met je bewustzijn.
Cultiveer eerst je bewustzijn over je mindset. Wat inzichtelijk is, kan je verbeteren. Neem dus tijd om stil te staan bij je groei mindset of vaste mindset.
Hoe?
Overloop verschillende situaties van je dag en ga na of je eerder in termen van groei aan het denken was of eerder in “vaste” termen. Journaling is hier een prima methode voor.
Wat met de vaste mindset momenten?
Wees eerlijk met jezelf. Er is helemaal niks mis met denkpatronen die eerder neigen naar de vaste mindset. Het is normaal dat we onzekerheid voelen, dat we twijfelen, dat we geen stappen durven zetten, dat we denken dat we misschien niet zullen slagen, enz. Schrijf dit op, breathe, en besef dat dit ok is. Iedereen ervaart dit.
Zet je daarna mentaal in de schoenen van de groei mindset:
Hoe zou ik omgaan met die situatie als ik geloof dat het wel zal lukken of als ik geloof dat ik het wel zal kunnen?
Wat zou ik doen als ik geen schrik had om te falen?
Hoe zou ik mij (anders) gedragen als ik het probleem als een uitdaging zie, als een kans om te groeien?
Je mentaal verplaatsen in de groei mindset zonder effectief iets te doen zal je helpen om die mindset de volgende keer makkelijker in te zetten. Je bent voorbereid.
Wat met de groei mindset momenten?
Vastpakken en eren! Het bewust stilstaan bij de situaties waar je je groei mindset hebt ingezet is zeker even belangrijk dan stilstaan bij de vaste mindset momenten. Erken en waardeer de groei mindset momenten. Sta er bij stil en stap in een terecht gevoel van trots. Het versterkt je zelfvertrouwen, naast je groei mindset.
Tip: verhoog je bewustzijn door een habit tracker in te zetten voor de groei mindset momenten. Hou met andere woorden bij of je dagelijks je groei mindset inzet. Indien ja, mag je die dag succesvol afvinken. Het helpt om er actief mee aan de slag te gaan, het maakt progressie zichtbaar en het helpt om makkelijker successen te zien en te vieren. #nobrainer
Cadeaukes
Hierbij een habit tracker.
Gebruik ook gerust deze template om je journaling te structureren.
En hier nog wat extra informatie om om te gaan met angsten en onzekerheden.
2/ Doe regelmatig iets buiten je comfort zone.
Zelfs als je het moeilijk vindt om iets buiten je comfort zone te doen en dus wat in de vaste mindset zit, zullen kleine stappen buiten je comfort zone je groei mindset cultiveren. Alles buiten je comfort zone leidt tot groei: een nieuw inzicht, een overwinning, of een nieuwe ervaring.
Vaak zal je ook merken dat het niet zo erg was als je dacht, daar buiten die comfort zone (meer hierover in deze post). En door deze stappen te zetten, bouw je verder aan je zelfvertrouwen en je groei mindset.
De mens is trouwens van nature adaptief en we kunnen allemaal meer dan we denken. Ook dat besef ondersteunt de groei mindset.
Zoals Mark Manson zegt:
Without failure, learning is impossible. Without learning, progress never happens. Without progress, life feels empty and pointless. Therefore, you could say the whole point of living is failing… which is good, because it’s impossible to not fail.
3/ Zet je nieuwsgierigheid in.
Nieuwsgierigheid is een fantastische tool om moeiteloos van de vaste naar de groei mindset te springen.
Kijk naar kleine kinderen, die hebben meestal weinig angst maar een tot vervelens toe grote nieuwsgierigheid. Wij zijn dat wat verleert omwille van onze opvoeding, verwachtingen, angst om beoordeeld te worden, veel te veel afleidingen, het verwikkelt raken in de rat race, ego, gelijk moeten hebben, pijn, verdriet, verantwoordelijkheden, enz.
Dat is het leven… MAAR nieuwsgierigheid is een inherente kwaliteit die we met z’n allen ook terug kunnen aanwakkeren, net zoals toen we kind waren. Puur, zonder vooroordelen terug focussen op willen leren en willen begrijpen. Je krijgt daardoor nieuwe inzichten en perspectieven die je mindset kunnen beïnvloeden, wat verdere groei ondersteunt.
Hoe?
Wat je kan helpen om die nieuwsgierigheid verder te ontwikkelen, is de “beginner’s mind”. Met de beginner’s mind zet je je in het perspectief dat je iets niet (door en door) kent en dat je het (beter) wilt begrijpen. Ik schreef er deze post over: The beginner’s guide to the beginner’s mind.
Een tool die ik inzet om deze nieuwsgierigheid kwaliteit te ontwikkelen is meditatie en mindfulness, waarmee je je skill om de dingen te bekijken vanop afstand, met nieuwsgierigheid, zonder oordelen, traint (zonder emotioneel verwikkeld te geraken).
Als dit topics zijn die je interesseren, leer er hier meer over.
4/ Zie feedback als iets positief.
Ten vierde, door open te staan voor feedback, door hier echt naar te luisteren en het te zien als motor voor verdere groei, versterk je ook verder je groei mindset. Als we in de vaste mindset zitten, zijn we vooral gefocust op ons gelijk en op het zien van maar één waarheid, namelijk de onze, wat het ontvangen van bijsturende feedback of kritiek moeilijk maakt. Als je die input echter ziet als een andere manier van kijken, als een extra perspectief waar ook jij van kan genieten en groeien, ben je je groei mindset aan het cultiveren én wordt omgaan met feedback veel makkelijker.
(Dit betekent niet dat je het altijd eens moet zijn met de feedback!)
Tip: vraag regelmatig naar feedback. Wacht met andere woorden niet op anderen om je feedback te geven. Een techniek die ik regelmatig toepas: vraag aan iemand hoe ze je in een bepaalde situatie zouden scoren op 10. Bijna nooit volgt er een 10 en dan kan je vragen: wat kan ik doen om er een 10 van te maken?
5/ Own your life.
Ondersteunend voor de groei mindset is de mindset van eigenaarschap. In deze mindset neem je verantwoordelijkheid voor de resultaten en ervaringen in je leven. Het helpt je om je ego aan de kant te schuiven. Je gaat stilstaan bij jouw bijdrage aan situaties, resultaten en ervaringen, en je gaat open staan om hier iets uit te leren en eruit te groeien. Voor meer info over deze mindset, check deze video of deze post.
Conclusie
De groei mindset is “hot” en omdat het al zo lang een populair concept is, geloof ik dat we met z’n allen voornamelijk denken dat we het daarin best goed doen. We geloven wel dat we kunnen groeien en verbeteren, tuurlijk! En dat is goed!
Tegelijkertijd zijn er waarschijnlijk momenten dat je toch verglijdt in de vaste mindset, mogelijks zonder het echt te beseffen.
Net zoals mij zal jij allicht ook nog regelmatig de voorkeur geven aan wat gemakkelijk is, aan de comfort zone, aan datgeen dat je al kent, en aan situaties waar je kans op falen beperkt is.
De groei mindset verder ontwikkelen kan ons hierbij helpen, als we willen, zodat we meer kans hebben om te bereiken en ervaren wat we verlangen.
Het is een fundamentele bouwsteen voor een leven ten volle geleefd en daarom geloof ik dat iedereen er baat bij heeft om deze verder op te krikken. Want als je écht een groei mindset hebt, durf je te gaan voor je dromen. Falen verandert in leren en groeien. Problemen worden uitdagingen. Wanhoop wordt hoop. Zelftwijfel maakt plaats voor zelfvertrouwen. “Ik kan dit niet” wordt “ik kan dit nog niet”.
Het leven zou een heerlijke speeltuin worden van uitdagingen en groei in plaats van een kale speelplaats vol problemen en zelftwijfel. Spanning zou zo goed als van het toneel verdwijnen.
Het is met andere woorden echt een interessant domein om actief mee aan de slag te gaan. En zoals altijd streven we bij deze boodschap niet naar perfectie maar houden we het voor als spiegel om verder te groeien.
Dit zijn de 5 tools en tips die we besproken hebben en die je in eender welke situatie kan inzetten of initiëren om je groei mindset verder te ontwikkelen:
Cultiveer eerst je bewustzijn over je mindset.
Doe bewust regelmatig iets buiten je comfort zone.
Zet je nieuwsgierigheid actiever in.
Leer feedback omarmen als iets positief.
Ontwikkel de mindset van eigenaarschap.
Zie je het zitten om ermee aan de slag te gaan? Vragen of opmerkingen, shoot in de comments!
Als je er samen met mij mee aan de slag wil, check de online masterclass hierover.
Op een leven ten volle geleefd! #becurious #becourageous #beyourbest.
PS: als je geen nieuwe content wilt missen, kan je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief. Ik post ook regelmatig mijn eigen acties op Instagram , Facebook of LinkedIn en ik zou het leuk vinden ook daar te connecteren.
Geniet van je dag!
Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.
Jouw geluk, mijn missie.