De ownership mindset: van slachtoffer naar powerhouse

 
 

Intro

Wat ligt aan de basis van persoonlijke groei, geluk, zelfvertrouwen en succes? Vier onmiskenbare elementen zijn:

  • je zelfkennis (wat is belangrijk voor jou, je sterktes en zwaktes, je stressoren, …)

  • je zelfbewustzijn (hoe goed kan je observeren wat er in je hoofd en je lichaam gebeurt)

  • je zelfmanagement (de skill om je gedachten, emoties en daaruit voortvloeiend gedrag te managen),

  • en het besef dat je grotendeels zelf verantwoordelijk bent voor wat je bereikt en ervaart in jouw leven.

Dat zijn vier grote topics en dus een stevige kluif om onder handen te nemen, of zo lijkt het toch. Maar, liefste lezer, als we van die stevige kluif een behapbaar kluifje kunnen maken, dan doen we dat! Er is namelijk één tool die werkt op alle vier de elementen tegelijkertijd. Jawel, vier voor de prijs van één, een deal die ik niet wil achterhouden.

De tool is onze mindset en meer specifiek de ownership mindset. In het Nederlands de mindset van eigenaarschap of soms ook de mindset van 100% verantwoordelijkheid genoemd.

Ok, één tool, vier vliegen in één klap, got it. Maar wat is die mindset precies?

De ownership mindset

Laten we het uitleggen aan de hand van een formule.

G + R = U

Je hebt een gebeurtenis (G). Iets gebeurt in je leven. Je wint een deal, je kind begint te huilen ‘s nachts, het begint te regen net voor je wilt gaan lopen, iemand is onvriendelijk tegen je, … Het leven is een continue opeenvolging van gebeurtenissen.

Daarnaast heb je jouw reactie (R) op die gebeurtenis. Voor onze voorbeelden:

  • G: je wint een deal —> R: je voelt je trots en viert je successen met je collega’s.

  • G: je kind begint te huilen ‘s nachts —> R: je voelt je gefrustreerd en maakt je kwaad op je kind.

  • G: het begint te regen net voor je wilt gaan lopen —> R: je voelt je gedemotiveerd en beslist om niet te gaan lopen.

  • G: iemand is onvriendelijk tegen je —> R: je voelt je gekwetst en reageert onvriendelijk terug.

Die reactie leidt dus tot een bepaalde uitkomst (U), namelijk hoe jij die gebeurtenis ervaart, welke vervolgactie je daarbij neemt en het resultaat dat je uiteindelijk bereikt.

Je kan de ownership mindset inzetten op zowel de gebeurtenis als de reactie , met andere woorden zowel op de externe events als op onze innerlijke wereld. Laten we dat wat verder exploreren.

Ownership over de gebeurtenis

G + R = U

Als we ons in de Ownership Mindset zetten voor de gebeurtenis, dan gaan we kijken hoe WIJ aan die gebeurtenis hebben bijgedragen.

Stel, je hebt een evaluatiegesprek met je baas en het ging niet zo goed. Hoe zou je je in deze situatie in de mindset van eigenaarschap kunnen zetten?

Je neemt eigenaarschap van de gebeurtenis door je af te vragen:

  • Wat is mijn rol geweest in deze mindere evaluatie? Hoe heb IK hier toe bijgedragen?

  • En van zodra je daar meer inzicht in krijgt: welke acties kan ik nemen om een andere uitkomst te verkrijgen volgende keer?

Je houdt jezelf met andere woorden een zo eerlijk mogelijke spiegel voor. En dat is verdorie niet gemakkelijk. Je ziet jezelf liever als iemand die zichzelf niets te verwijten heeft. Dingen niet goed doen geeft ons ego een deuk. Maar laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal onze imperfecties en “kantjes”. Jezelf durven confronteren en eerlijk zijn met jezelf is cruciaal voor je groei en verandering.

Het zijn de zelfkennis- en zelfbewustzijn-punten die getriggerd worden door deze mindset hier toe te passen.

Als je iemand bent die in dit voorbeeld eerder neigt naar: potverdorie, mijn baas had het totaal niet bij het rechte eind en het klopt helemaal niet wat hij zegt! Wat denkt ie wel niet, ... dan zit je niet in de mindset van eigenaarschap (als je jezelf de spiegel nog niet hebt voorgehouden). Los van het feit of hij of zij gelijk heeft of niet, grijp je met deze mindset het moment aan om te reflecteren over jezelf. Je gaat dus in eerste instantie naar jezelf kijken en niet naar de buitenwereld voor jouw non-resultaten.

Je beweegt met andere woorden van slachtoffer-denken naar ownership-denken en zet je daardoor veel makkelijker in je eigen kracht.

Moest je iemand zijn die omwille van onzekerheid alles van de evaluatie als waar aanneemt en maar voorzichtig akkoord gaat tijdens het gesprek, dan neigt ownership nemen in deze situatie voor jou eerder naar het opbouwen van je zelfvertrouwen en assertiviteit zodat je op een constructieve en open manier het gesprek kan aangaan in plaats van enkel braaf te volgen. En dat brengt me ook bij de volgende belangrijke side-note bij deze mindset…

Het is een groeitool, geen straftool

Hou bij deze mindset altijd in het achterhoofd dat je niet je gedrag bent. Het is bijvoorbeeld niet omdat je een slechte presentatie hebt gegeven dat je een slechte spreker bent. Of omdat je een mindere evaluatie hebt gehad dat je een slechte medewerker bent. Er zijn vast goede dingen en een evaluatie zonder leerpunten zou trouwens bizar zijn, niemand is perfect.

Bij het inzetten van deze mindset zoek je dus naar leer- en groei-opportuniteiten zonder dat je dit aan je zelfbeeld laat knagen. Het blijft vaak een confronterende spiegel maar door je gedrag los te koppelen van je identiteit kan je hier zonder zelfbeeld-impact op een goede manier mee aan de slag.

Je gedrag kan je trouwens ook redelijk gemakkelijk aanpassen en verbeteren (je identiteit ook maar dat is een langer proces).

Pas dus op dat je de mindset niet als straftool gaat inzetten door jezelf neer te halen op identiteitsniveau en door jezelf schuld in te praten. Laat het los als dit te vaak gebeurt. En streef zeker niet naar perfectie.

Streng voor jezelf én tegelijkertijd vriendelijk. Focus op gedrag en niet op identiteit en zelfbeeld. Hier kan de groei mindset je trouwens ook in ondersteunen.

Ownership over het goede

Voor gebeurtenissen die we niet leuk vinden is het gemakkelijk om het op iets anders dan onszelf te steken of het in iemand anders zijn schoenen te schuiven. De ownership mindset is dus belangrijk in deze minder leuke situaties zodat we kunnen bijleren en iets kunnen veranderen aan onszelf.

Maar waar veel mensen aan de andere kant van het spectrum ook mee struggelen en wat zeker even belangrijk is in deze mindset, is om ook ownership te nemen van wat goed is. Herken en waardeer de dingen die je goed doet! Pak dat compliment binnen. Erken je sterktes. Zie en waardeer je positieve kenmerken. Vier je successen. Het kan op lange termijn een wereld van verschil maken voor je zelfvertrouwen en je geluk.

Extra ownership voor al het goede!

Reactie

G + R = U

Een tweede element in de formule is de reactie (R) op een bepaald evenement. Als er iets gebeurt, hebben we nog altijd controle over hoe we hierop reageren. Het gaat over hoe je kijkt naar de gebeurtenis (G), hoe je erover denkt.

En hoe je kijkt naar en denkt over iets heeft een grote invloed op hoe jij die gebeurtenis ervaart.

Stel, de gebeurtenis is "het regent" en ik zet mij even in de rol van Jan de gefrustreerde man, dan gaat mijn reactie zijn: godverdomme het regent! Ik haat regen! Zo grijs en grauw! Pffffff en ik wou sebiet gaan lopen maar in zo’n hondenweer ga ik niet!

Hoe voelt Jan de gefrustreerde man zich bij regen?

Niet goed.

Zelfde situatie maar ik stap even in de rol van Jan de blije man: het regent. Ok, het regent. Op zich, ik kan daar niks aan doen, het is wat het is. Ik ben gelukkig voorbereid voor mijn gepland loopke: ik heb een goed regenjaske (ik had al ownership genomen over die gebeurtenis in het verleden). Plus ik ben niet van suiker, een beetje nat worden is helemaal niet zo erg. En ik vind trouwens regen ook best gezellig als ik binnen zit. Plus het maakt een zonnige dag ook weer eens zo leuk.

Hoe gaat Jan de blije man zich voelen bij de regenachtige dag?

Best oké of zelfs goed. Zeker als ie toch gaat lopen en zijn trots zo zal aanspreken waardoor zijn zelfvertrouwen en geluksgevoel een stevige boost krijgen.

En je denkt misschien, kom zeg, zo optimistisch, da’s niet realistisch (voor mij). Dan stel ik voor dat je het Bullshit hoofdstuk hieronder er even bij pakt.

Reactie Samengevat

Jouw reactie op een gebeurtenis heeft een grote impact op hoe jij je voelt bij die gebeurtenis. En dit is een oh-zo onderschatte kracht van onze mindset. Zo velen gebruiken deze supertool niet. Stel je eens voor hoeveel minder onaangename momenten je kan hebben in je leven als je deze mindset leert in te zetten. Het is een sleutel voor een leuker, blijer, lichter leven. En het is iets dat je kan trainen.

 
 

Bovenstaande foto giet het in een model. Je gedachten en onderliggende overtuigingen en angsten bepalen hoe jij je voelt bij een bepaalde gebeurtenis. En dat gevoel bepaalt hoe jij reageert en dus welke acties jij neemt, en beïnvloedt zo bijgevolg jouw resultaten. Hoe meer je beseft dat jouw gedachten over de situatie allesbepalend zijn over hoe jij de situatie ervaart, hoe meer gedreven je zal zijn om hiermee aan de slag te gaan.

Bullshit

Als je deze mindset transformatie maar wat bullshit vindt, dat snap ik. Been there.

Aan de basis moeten we ook de overtuiging hebben dat wat ik suggereer, kan. En we moeten iets van onszelf kunnen loslaten en dat voelt meestal eng. Je brein, je lichaam, je identiteit hangen vast aan wie je tot nu toe was. Als ik Jan de klager ben (onbewust), dan gaat er iets in mij huiveren bij acties die hier tegenin gaan, zelfs als ik beter af zou zijn zonder.

Ownership nemen is ook veel moeilijker dan slachtoffer spelen of de schuld op iets of iemand anders te steken. Ownership nemen voelt aan de ene kant als een aanval op het beeld dat ik van mezelf heb (identiteit) en aan de andere kant gewoon lastig want ik word uit de slachtofferrol geduwd. Ik wordt geconfronteerd met mijn eigen “mankementen”. En wat doet mijn ego dan? Het reageert bijvoorbeeld door het af te schilderen als bullshit.

Ego 1 - Jan 0.

Vasthouden aan wat ik ken 1 - Verandering & groei 0.

Word je ook hier bewust van en vergroot je kans op verandering en groei. #zelfbewustzijn

Aan de slag met je reactie

Je kan met ownership op je reactie (R) eenvoudig aan de slag door jezelf simpelweg de vraag stellen:

  • Is wat ik denk over die situatie voordelig voor mij?

  • Doet het mij goed voelen of eerder slecht?

Dit is de zelfbewustzijn component. En als het antwoord is dat jouw gedachten over de situatie je eigenlijk slecht doen voelen, dan kan je jezelf de vraag stellen:

  • Kan ik anders kijken naar die situatie of naar die gebeurtenis?

  • Hoe zou bijvoorbeeld mijn rolmodel kijken naar die situatie?

  • Of wat zou positief kunnen zijn aan deze situatie, nu of in de toekomst?

Door dat te doen, ga je meer impact hebben op je reactie en ga je je zelfsturing (het managen van je gedachten en emoties) in eigen handen nemen, de zelfmanagement component.

Ook hier hoeven we niet te verwachten dat we dat altijd “on the spot” zullen kunnen. Vergeet het (tenzij je Boeddha-allures hebt). Maar door er heel bewust mee bezig te zijn zal je merken dat je stap voor stap alerter en bewuster wordt van jouw reactiepatronen en de onderliggende triggers. Je zelfkennis en je zelfbewustzijn versterken stap voor stap waardoor je verder zal kunnen groeien.

Verder aan de slag

Hoe kan je er verder nog mee aan de slag?

Journal

Neem ‘s avonds 5 minuten om je dag te overlopen en gemiste én gepakte opportuniteiten van de ownership mindset op te schrijven. Denk na over hoe je het morgen beter kan doen én erken je successen.

Hierbij een cadeau: de ownership mindset journal.

The No blaming, No complaining, No excuses challenge

Daarnaast, er zijn drie triggers die je kan gebruiken om te beseffen dat je niet in de 100% verantwoordelijkheid mindset zit.

  1. Klagen

  2. Beschuldigen

  3. Excuses

Als je één van die drie dingen doet, zet je je in een slachtofferrol. Zet je je daarentegen in die mindset van eigenaarschap, dan zet je jezelf in je eigen kracht. Dan ga je het heft in eigen handen nemen voor jouw leven, voor je zelftrouwen, voor je geluk en je succes.

En daarom dat het zo'n ongelooflijk krachtige tool is om mee aan de slag te gaan!

Challenge

Ik daag je graag uit om hier de komende 30 dagen actief mee aan de slag te gaan. Ik stel voor dat wanneer je merkt dat je aan het klagen of het beschuldigen bent, of excuses aan het zoeken bent voor het  één of het ander, om dan te gaan kijken: kan ik hier die ownership mindset inzetten?

Weet ook dat we ons niet altijd bewust zijn van dat klagen of dat beschuldigen etc, dus het is ook goed om je omgeving te betrekken. Als iemand weet dat je daar mee bezig bent en ze merken dat je één van die drie dingen aan het doen bent, dan mogen ze jou daarop wijzen. En je kan er nog een stap verder in gaan, ook heel leuk om de accountability nog wat te verhogen, en dat is een pot in de living zetten, ergens goed in het zicht met een sticker erop: "No blaming, No complaining, No excuses". Elke keer dat je jezelf betrapt of iemand betrapt jou op op één van die drie dingen, dan stop je er een halve euro of één euro in.

Voor we afsluiten, hierbij drie essentiële elementen om in je achterhoofd te houden als je met de ownership mindset aan de slag gaat

Ik ben niet verantwoordelijk

Eén, het gaat er hier niet over of je echt effectief verantwoordelijk bent voor de situatie. Je gaat merken dat dat soms wringt. Neem bijvoorbeeld dat evaluatiegesprek: als je baas effectief onterechte dingen zegt, hoe kan je daar dan verantwoordelijkheid voor nemen?

Ik daag je toch graag uit om je zelfs in die situaties, los van het feit of je daar verantwoordelijk voor bent of niet, toch in de ownership mindset te zetten. Durf je eventueel gekrenkte ego recht in de ogen te kijken. Je gaat er waarschijnlijk toch nog iets uit kunnen leren door er bij stil te staan. Waarom triggert dit je zo hard? Waarom steiger je bij dit of dat? Wat leert dit over jezelf? Welke argumenten heb je om jouw positie te verdedigen?

Daarnaast gaat ownership ook over het vinden van moed om op een constructieve manier onterechte feedback te weerleggen of moeilijke boodschappen te brengen. Het gaat over groeien als persoon en begrip leren opbrengen voor andere standpunten zonder dat je daar persé akkoord mee moet zijn. Je neemt ownership van het feit dat we allemaal anders zijn, met onze eigen standpunten, altijd opererende vanuit hoe wij de werkelijkheid waarnemen (wat voor iedereen anders is).

Je neemt dus ook ownership over je eigen standpunten, over je eigen waarden, over wie jij bent of wilt zijn als persoon. Je mooie, krachtige, goede zelf.

Je hart luchten

Twee, er is niks mis met af en toe je hart luchten (ne keer stevig klagen). Het is pas klagen als je niet nadenkt over hoe het anders kan zodat je de situatie waar je over klaagt in de toekomst kan veranderen. Ik besef dat je ook daar niet altijd de gewenste impact kan hebben en dat klagen dan een krachtige manier kan zijn om het draaglijk te houden. Zet desalniettemin de ownership mindset in zo veel als het kan. Als je de situatie niet kan veranderen, misschien kan je wel veranderen hoe je naar de situatie kijkt?

Er is niks mis met jou

Ten derde, er is niks mis met hoe jij je vandaag gedraagt (tenzij het misschien gewelddadig of onethisch is). Als jij je goed voelt met je leven en het leven van de mensen rondom jou niet miserabel maakt, prima!

We willen je met deze mindset vooral triggeren als je voelt dat je iets wilt veranderen in jouw leven, als je meer uit het leven wilt halen of als je voelt dat bepaalde lastige situaties altijd maar blijven terugkomen en je wilt daar eigenlijk van af. Sta je dan open om daarmee aan de slag te gaan? Sta je open om te kijken naar wat jouw bijdrage daartoe is? En wil je meegaan in de overtuiging dat je meer impact hebt dan je denkt op wat je bereikt en ervaart in je leven?

Ik hoop het alvast wel! Let’s go, happy high-performer!

What’s next?

Als je meer wilt leren over dit topic, check de masterclass hierover of contacteer me als je er samen met mij mee aan de slag wilt.

Op een leven ten volle geleefd! #becurious #becourageous #beyourbest.

PS: als je geen nieuwe content wilt missen, kan je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief. Ik post ook regelmatig mijn eigen acties op Instagram , Facebook of LinkedIn en ik zou het leuk vinden ook daar te connecteren.

Fijne dag!

Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.

#becurious #becourageous #beyourbest