4 tips voor succesvolle gedragsverandering
Wie wilt er verandering? Iedereen steekt de hand in de lucht.
Wie wilt er veranderen? Niemand steekt de hand in de lucht.
Het is eigen aan de mens: onszelf veranderen is lastig. Nieuwe skills leren, dingen op een andere manier doen, nieuwe gezonde gewoontes creëren, enz. klinkt goed vanop afstand tot we er zelf concreet mee aan de slag moeten. We houden van onze comfortzone.
En toch kan verandering heel wat toevoegen aan je leven en is het in vele gevallen een vereiste als we werken naar onze dromen en doelen. Deze post voor zij die al eens iets willen veranderen, met 4 tips om je slaagkans drastisch te verhogen.
Ons gedrag wordt beïnvloed door 4 elementen: capaciteit, motivatie, omgeving, beloning. Als je die elementen en de wisselwerking ertussen goed begrijpt en begint in te zetten, wordt er meer haalbaar.
Capaciteit
Capaciteit gaat over “kunnen”. Bijvoorbeeld als basketbal speler is het een voordeel als je groot bent. Om natuurkundige problemen op te lossen, is een hoog IQ en kennis van formules handig. Stel je dus de vraag: kan ik het nieuwe gedrag? Of geloof ik dat ik het zal kunnen als ik er op inzet? Hoe groter je capaciteit voor het nieuwe gedrag, hoe makkelijker om het te implementeren.
Motivatie
Motivatie gaat over “willen”. Het is cruciaal dat de innerlijke drang om het te doen groter is dan de motivatie om het niet te doen. Heel belangrijk daarbij: is het iets dat IK wil, is het mijn EIGEN verlangen of is het eerder iets dat ik wil omdat de buitenwereld dat lijkt te waarderen? Heb ik er met andere woorden intrinsieke motivatie voor? Weet ook dat je je niet altijd gemotiveerd kan voelen (zie ook deze blogpost) en bereid je daar dus op voor: hoe kan ik als ik NIET gemotiveerd ben, toch de discipline vinden om het nieuwe gedrag te blijven doen?
Omgeving
Als derde hebben we je omgeving. Deze moet je de gelegenheid geven om je gedrag te doen en idealiter het gedrag ook stimuleren en ondersteunen. Het gaat hier over de fysieke omgeving (uw huis, tijd, het land waar je in woont, etc.) en je sociale omgeving (steun van je vrienden of familie bijvoorbeeld). De truc hier is om jouw omgeving zo op te zetten zodat het makkelijker of zelfs vanzelfsprekend wordt om je nieuwe gedrag te implementeren.
Beloning
Het vierder element is beloning. Als je geen beloning voelt of krijgt voor je gedrag zal je niet geneigd zijn het te herhalen. Spreek daarom je gevoel van trots of blijheid aan bij succes. Monitor je progressie ook: vink de dag af op je kalender als je het gedrag gedaan hebt en vier het dan op het einde van de week of het einde van de maand met iets concreet (pop that champagne, ga eens lekker uiteten, eet 2 magnums, etc.).
Deze vier elementen beïnvloeden ons gedrag dus en bepalen voor een groot deel of we nieuw gedrag gaan kunnen volhouden. De elementen beïnvloeden mekaar trouwens ook sterk.
De wisselwerking
Capaciteit beïnvloedt ons gedrag: als je goed kan lopen, is de kans groter dat je vaker gaat lopen. Capaciteit heeft ook invloed op onze motivatie: wanneer we weten dat we slecht zijn in hardlopen, zal dat invloed hebben op onze motivatie om vaak te gaan lopen. En tot slot, gedrag heeft ook invloed op onze capaciteit: door vaker te lopen, worden we er beter in.
Motivatie heeft invloed op gedrag: geen goesting om te lopen verkleint de kans om te gaan. Daarnaast heeft ons gedrag ook invloed op onze motivatie: als we iets doen en het lukt, zal de succeservaring onze motivatie voor dit gedrag versterken (zie ook deze blogpost hierover). Als je daardoor iets vaker gaat lopen en je merkt dat je conditie vooruit gaat en dat je snelheid verbetert (je capaciteit vergroot), heb je een mooie "virtous circle" (positieve vicious cirlce) die je gewenste gedrag ondersteunt.
De omgeving heeft invloed op motivatie: als het mooi weer is en je ziet mensen lopen, krijg je er wellicht ook meer zin in dan wanneer het grijs, grauw en regenachtig is. De omgeving heeft ook rechtstreeks invloed op gedrag: als je er tijd voor hebt en je beschikt over geschikte sportkleding en schoenen, wordt het makkelijker om te gaan lopen. En als je 2x in de week ‘s morgens zou willen gaan lopen, kan je de kans om te gaan vergroten door de avond ervoor je sportkleding en loopschoenen klaar te zetten in de badkamer of langs je bed (maak het vanzelfsprekend). Met je gedrag beïnvloed je vervolgens ook jouw omgeving: als jij gaat lopen vormt dat een prikkel voor andere mensen om dit ook te gaan doen. En als laatste: als je sociale omgeving je nieuwe gedrag ondersteunt, vergroot je ook je kans op slagen. Tip: doe het nieuwe gedrag samen met je partner, vriend of vriendin.
Het element beloning zorgt er tot slot voor dat je geprikkeld wordt om dit gedrag te herhalen. Het verhoogt de motivatie en vergroot zo de kans op succes.
Deze 4 elementen en de wisselwerking ertussen zijn dus zeer behulpzaam als je nieuw gedrag wilt gaan implementeren.
Vragen of opmerkingen, of wil je er graag meer over weten? Shoot 🤗.
En als je hier actief mee aan de slag wilt:
contacteer me voor een persoonlijk traject,
volg het traject op je eigen tempo via de THRIVE Academy,
schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang maandelijks info die jou kan inspireren om dit pad te bewandelen.
volg me op social media voor frequente tips en mijn eigen ervaringen op dit pad. (Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn)
Op een leven ten volle geleefd 🥂!
Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.
#becurious #becourageous #beyourbest