De geheime sauzen van geluk - de crème de la crème

 
matt-seymour-_sl-WmfIW-o-unsplash.jpg
 

We zijn aan de vierde geheime saus van geluk beland! De crème de la crème. De kers op de taart.

Als je de vorige geluksauzen nog niet hebt ontdekt, laat je smaakpapillen dan ook prikkelen met:

  1. De compassion saus

  2. De perspectief saus

  3. La sauce magique

En met dit artikel, de laatste saus van geluk, gaan we echt naar de kern.

Je beschikt zo meteen dus over vier sauzen die je kan toevoegen aan jouw geluk-arsenaal. Ze helpen je om elk moment in je leven aangenamer te maken: van slecht naar neutraal of goed, van neutraal naar goed of fantastisch, en van goed naar fantastisch. Ik hoop van harte dat ze je helpen om regelmatig je glimlach tevoorschijn te toveren, zeker op die momenten waar dat vandaag moeilijk is.

Net zoals in de keuken lijken deze inzichten over geluk op het eerste gezicht niet-essentiële onderdelen van de maaltijd, maar in realiteit zijn het cruciale ingrediënten voor een lekker, smeuïg gerecht.

Hierbij saus 4. Laat het smaken!

Saus 4 - Toelaten wie we zijn en wat we voelen

In saus 3 (schrap het negatief-label) zat het toelaten van wat we voelen al in de ingrediënten. En in saus 1 ook een beetje (self-compassion). We kunnen nog een stapje verder gaan.

Authenticiteit - trouw aan jezelf

Wanneer we wie we zijn constant afspiegelen en proberen te aligneren met wat de buitenwereld van ons verwacht, maken we het onszelf knap lastig. Of wanneer we heel gevoelig zijn voor de mening van anderen en constant bezig zijn met hoe de buitenwereld ons zou kunnen veroordelen of beoordelen, groeien we verder weg van wie we écht zijn. We ontnemen onszelf ons bestaansrecht want je zegt eigenlijk tegen jezelf: het is niet ok hoe ik ben.

Je leeft het leven van en voor iemand anders.

Dit bestaansrecht terugnemen, écht toelaten wie je bent, wat je voelt, wat je denkt, is dé sleutel voor geluk.

Jouw authentieke zelf durven zijn en het leven durven leven dat jíj wil.

Voluit leven

Jef Clement zei ooit: het leven vraagt constant om geleefd te worden, in het hier en het nu. Ik vind het een heerlijke uitspraak. We vergeten zo vaak te leven in het nu. We zijn eerder bezig met wat “correct” is om te doen of met wat de omgeving verwacht (zie hierboven). Of we zitten met onze gedachten in het verleden of in de toekomst en dus niet met wat er nu leeft in ons en rondom ons en met het voluit beleven daarvan.

Neen, we lijken liever te leven in het verleden en in de toekomst en snel weg te duwen wat we niet leuk vinden in het heden. En met andere woorden leven we zelden in het huidige moment. We blijven misschien “mislukkingen” uit het verleden herhalen (bijvoorbeeld: dat had ik beter moeten doen, of oh daar heb ik me belachelijk gemaakt, en dat blijft in cirkeltjes draaien in ons hoofd) waardoor we nu met een slecht gevoel zitten.

Of we zitten misschien vaak met ons hoofd in toekomstige doemscenario’s (bijvoorbeeld: zal ik dit wel goed doen, hoe moet ik dit zeggen, enz…), waardoor het ook moeilijk wordt om te leven in het huidige moment.

Maar als je alles waar je mee worstelt kan toelaten, in dit moment, geef je jezelf de ruimte om die gedachten en gevoelens los te laten en indien gewenst zelfs een andere gedachte te kiezen.

Het laat je ook toe meer te genieten van het huidige moment (zie ook saus 3).

The desire for a more positive experience is itself a negative experience. And, paradoxically, the acceptance of one’s negative experience is itself a positive experience.

Het leven vraag constant om geleefd te worden, maar we missen het continu.

De paradox

Het is een paradox: echt iets toelaten in het huidige moment maakt dat het kan verdwijnen. Ik voel bijvoorbeeld angst voor de toekomst, en dat is ok. U weze welkom, angst!

Het proberen te vermijden (proberen negeren, ervan weglopen, drinken om te vergeten, etc.) of ertegen vechten (ik mag/wil dit niet voelen, dit is niet ok) zorgt dat de angst blijft bestaan. Je voedt de emotie op die manier.

Verwelkom de gedachte of emotie daarentegen, nodig haar uit als gast en je zal merken dat ze gemakkelijker ook weer vertrekt.

Zoals Kyle Cease het mooi zegt: bij het opmerken van onaangename gedachten of bij het voelen van onaangename emoties, zeg er meteen bij: AND I LOVE THAT!

Je bestempelt het met andere woorden niet als negatief en durft het toe te laten.

Toelaten betekent trouwens niet dat je passief wordt (zie ook het dief-verhaaltje uit saus 1). Het wordt nogal snel als slap of wollig gecatalogiseerd en net zoals het negatief-label, is ook dit wollig-label iets dat veel mensen ervan weerhoudt om hierop in te zetten en meer geluk te ervaren in hun leven, zeker bij mannen. Jammer.

Saus 3 en 4 in de mix

Het is dus niet zo zeer onze boosheid, onze frustratie, ons verdriet, onze angst, enz. die maken dat we ons slecht voelen. Het is eerder ons gevoel dat dit niet ok is (soms omwille van de negatief-stempel, andere keren omwille van onze opvoeding en het belang dat we hechten aan externe verwachtingen) wat het extra lastig maakt voor ons. We gooien olie op het vuur door een bepaald moment niet toe te laten zoals het is.

Ik mag niet boos zijn want dat mocht niet van mijn ouders; het is ongepast om mijn frustraties te uiten; mijn vrouw gaat het niet leuk vinden als ik negatief ben; mijn kinderen mogen me niet triest of bang zien; gedraag ik me wel op de juiste manier; ik wil dit niet voelen want het is geen leuk gevoel; ik ga me belachelijk maken, enz.

Het zijn deze gedachten die het ons écht lastig maken, niet de emotie, de situatie of het gevoel zelf.

Ken je dat gevoel dat je tijdens de dag getriggerd wordt door een situatie en ‘s avonds in bed het maar niet uit je hoofd krijgt? En hoe meer je denkt in termen van “ik had zo moeten reageren”, of “ik zal morgen eens de puntjes op de i zetten” (ego), hoe meer je verwikkeld geraakt in die gedachte en emotie en er als het ware bijna door verzwolgen wordt.

Dat is omdat je in het verleden en de toekomst zit. Kom naar het huidige moment, voel maar eens goed wat dat incident doet met u, en besef dat dat ok is. Ook hier is er geen “goed” of “slecht”, er is gewoon wat er is, en dat is ok.

Van theorie naar praktijk

In theorie lijkt dit relatief gemakkelijk, in de praktijk is het dat niet 😊. Het moeilijkste deel volgens mij is het bewust zijn van de moeilijke situatie, lastige gedachte of emotie op het moment dat het zich voordoet, het bewustzijn naderhand dat je je aan het verliezen bent in het verleden of in de toekomst, of het bewust zijn dat je het heden aan het wegduwen bent.

Dit bewustzijn is nodig om met bovenstaande inzichten aan de slag te gaan en is wat toelaat een moment van keuze te creëren: kan ik het toelaten en hoe wil ik er mee omgaan? Dit is extra moeilijk als we ‘in de emotie schieten’ want het rationele brein wordt dan uitgeschakeld.

Om dit bewustzijn te verhogen kan je een aantal dingen doen. Een relatief eenvoudige actie is het schrijven in een dagboek. In de challenge hieronder geef ik je een formaat mee dat kan helpen.

Wat voor mij ook helpt is meditatie omdat je jezelf traint om te observeren, toe te laten, en niet automatisch te reageren. Exact wat je wil bereiken in het dagelijkse leven als je je hoofd koel wil houden in lastige situaties, meer in het nu wil leven, en meer geluk wil ervaren.

Als je meer wil weten over wat meditatie voor jou kan betekenen, check ook gerust dit artikel.

En ook interessant om mee te nemen als je al een tijdje mediteert:

If you think you mastered meditation, go spend a week with your family.

Bewustzijn challenge

Schrijf 5 keer per week voor 30 dagen in een schriftje over jouw minder leuke momenten. Neem een moment om erover te reflecteren en te zien of je het gevoel minimaliseert of maximaliseert, en of je anders naar de situatie kan kijken. Als je het gevoel maximaliseert, dan ben je het erger aan het maken (olie op het vuur). Een kleine frustratie kan zo een grote frustratie worden, enkel door je denkproces.

Wanneer je het gevoel minimaliseert, ben je er bewust voor aan het kiezen om het moment op een andere manier te benaderen en toe te laten. Je beseft misschien dat je natuurlijke reflex om streng te zijn voor jezelf of om meer gefrustreerd, boos of triest te geraken, je niet helpen. En je begint deze natuurlijke tendens te overschrijven met een andere tendens, de tendens om toe te laten, te evalueren, misschien de positieve kant ervan in te zien, en bewust voor de actie te kiezen die jou het meest verder helpt.

Je kan deze journal-template gebruiken als leidraad (en het bijhorende artikel met de richtlijnen). Het geeft je ook instructies over het schrijven over leuke momenten, zeker zo belangrijk maar niet de focus van dit artikel 😊.

Een hele boterham, ik weet het.

Laat gerust weten als je meer info wil of met vragen zit. En als je andere topics wil zien terugkomen in mijn content, geef me maar een seintje!

In an age of constant movement, nothing is so urgent as sitting still - Pico Iyer

Ik post ook regelmatig mijn eigen acties op Instagram , Facebook of LinkedIn, dus als je tot hier bent geraakt lijkt het me ook leuk om daar te connecteren! Of je kan je ook inschrijven op de nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van andere blogposts of nieuwtjes rond geluk en high performance.

Jan Aquarius - Live. Grow. Matter.

Give me the serenity to accept the things I cannot change,

the courage to change the things I can,

and the wisdom to know the difference between the two.

PS: ik schrijf dit vanuit het kader van moreel, verantwoord gedrag.