Goal Getting - de noodzaak van een goed systeem voor het bereiken van je doelen

 
 

Als je liever luistert dan leest, check de podcast aflevering hier of op Apple Podcast en Spotify.

In dit artikel zullen we het hebben over doelen, en meer specifiek over hoe je een bulletproof systeem kan opzetten om je doelen effectief te behalen. Doelen kunnen de vertaling zijn van dromen, maar evenzeer kleine of grote veranderingen die je wilt doorvoeren in je leven. Ik zou als doel kunnen hebben om tegen 2030 een Toscaanse villa te bezitten, maar evenzeer zou "Maximum 1u per dag TV kijken" een doel kunnen zijn.

Een mantra om in je achterhoofd te houden in deze reeks over Clarity, Goal Setting en Goal Getting is:

  1. No clarity, no change.

  2. No goals, no progress.

  3. No action, no nothing (no nothing is spreektaal voor helemaal niets).

Als je de vorige 2 artikels over Clarity & Purpose en Goal Setting nog niet gelezen of geluisterd (op de THRIVE Podcast) hebt, stel ik voor dat je die ook even meepikt zodat je het stappenplan in de juiste volgorde kan volgen naar een leven ten volle geleefd.

Heel beknopt de samenvatting van die 2 artikels:

In het vorig artikel hebben we de voordelen van actief aan de slag gaan met doelen toegelicht, tezamen met waar je rekening mee dient te houden als je doelen op een goede manier wilt zetten. We hebben dat samengevat als Goal Setting. En we hebben in die aflevering de brug gemaakt tussen helderheid en doelen, namelijk:

  • het krijgen van helderheid in wat je wil en wat belangrijk is voor jou (wat we in de aflevering daarvoor hebben behandelt)

  • en hoe we dit kunnen vertalen naar duidelijke doelen.

Deze aflevering gaat over Goal Getting, namelijk over hoe je de brug kan maken tussen

  • je doelen

  • en het effectief realiseren van die doelen.

Dus we gaan vandaag dieper in op hoe je kan bewegen van Goal Setting naar Goal Getting.

En om over te kunnen gaan van wat we willen naar concrete actie, zijn doelen op zich al een heel krachtig middel want ze helpen je om het onzichtbare zichtbaar, tastbaar, meetbaar en bereikbaar te maken. Vandaag gaan we nog een stap verder en introduceren we een krachtig systeem die je kans op het bereiken van wat je wilt, exponentieel gaat vergroten.

We weten wat we moeten doen maar we doen niet wat we weten

Laat me beginnen met een situatie die velen kennen. Je beslist op een gegeven moment om gezonder te leven. Misschien wil je afvallen, meer bewegen, gezonder eten of een combinatie van de drie. Als je actief met doelen aan de slag gaat zoals besproken in het Goal Setting artikel, weet je precies wat je moet doen. Maar toch lukt het vaak niet om dat nieuwe gewenste gedrag, nodig om je doel te bereiken, effectief te doen of vol te houden.

Dat is ook de reden waarom je in de fitness in februari gemiddeld genomen nog maar 10% van de nieuw gestarte mensen van januari terugziet. En ik ben dit trouwens aan het schrijven op 16 januari, dé Blue Monday van het jaar volgens onderzoek, omdat we tegen die datum de meeste van onze Nieuwjaar voornemens al hebben laten varen blijkbaar. En dat is jammer. Daarom hoop ik je met dit artikel de juiste tools en inzichten mee te geven om je krachtdadiger en succesvoller te maken in alles wat je wilt nastreven.

Om terug te komen op ons voorbeeld van de gezondheidsdoelen: we weten in elk geval meestal wat we moeten doen, maar we doen niet wat we weten. En hier wil ik met jou vandaag verandering in brengen en zorgen dat je ook vaker doet wat je weet dat je moet doen, of beter gezegd, wat je wilt doen.

Theoretisch gezien waren alle stappen tot nu toe relatief eenvoudig en vooral gefocust op mentaal werk: nadenken over wat je wilt (Clarity & Purpose) en hier duidelijke doelen voor stellen (Goal Setting). Maar nu komen we op het punt dat we moeten overgaan tot actie, en daar loopt het soms of vaak mis. En volgens mij komt dat omdat we 2 fundamentele dingen missen:

  1. een goed begrip van gedragsverandering en gewoontevorming (wat we in een volgende artikel meer in detail zullen bespreken. Hier alvast een tip van de sluier: 4 tips voor succesvolle gedragsverandering.)

  2. en daarnaast een goed systeem dat ons ondersteunt in het nemen van actie. Zonder een goed systeem ben je lukraak aan het schieten en hoop je op resultaat. Met een goed systeem neem je de luk uit raak en zorg je dat je raak begint te schieten.

Dit zijn 2 tactische en zeer haalbare punten om af te vinken en vormen dus de basis voor het succesvol behalen van jouw doelen.

Ik zal in andere artikels nog andere struikelblokken op dat pad naar onze doelen en dromen toelichten, struikelblokken die iets dieper liggen en wat complexer zijn (waaronder een gebrek aan zelfvertrouwen, een gebrek aan motivatie, en een gebrek aan energie).

Maar vandaag dus de focus op ons systeem. Het systeem dat we voorstellen bestaat uit 6 stappen.

 

Het Goal Getting systeem (en ja, ik ben een artistiek wonder)

 

Stap 1 - Actieplan

Stap 1 is een duidelijk plan van actie. Als je een doel hebt gesteld, is het nodig dat te vertalen naar concrete stappen en actiepunten.

We hebben in het Goal Setting artikel besproken dat je dit kan doen door je resultaat-doel te gaan vertalen naar een proces-doel en dagelijkse gewoontes, en daarbij ook na te denken welke skills je zou moeten opbouwen om dat doel te kunnen bereiken.

Als ik bijvoorbeeld een marathon wil lopen in augustus, dan is het proces om hier te geraken in eerste instantie een duidelijk beeld op hoe vaak en hoe veel ik wil lopen (proces). De gewoontes gaan dat dan vertalen naar precies gedrag, bv elke maandag, woensdag en zondag lopen om 17u, volgens het geplande schema.

Van zodra je plan bepaald is, gaan we op een iteratieve manier over naar actie, toegelicht in de volgende stappen.

Stap 2 - Commit

En de eerste stap van de iteratie (tweede stap van het systeem) is Commitment: een duidelijk engagement om te doen wat je jezelf voorgenomen hebt, specifiek voor de periode die je voor ogen hebt.

Een doel is op zich al een middel voor dat commitment, maar omdat we toch nog vaak de gemakkelijke weg kiezen en niet doen wat we weten dat we willen doen, is het belangrijk om deze stap heel bewust op te nemen in het systeem.

9 kansen van de 10 zal je pas succesvol zijn in het werken naar iets als je je sterk engageert. Stel jezelf dus ook bij jouw doelen de vraag: ben ik geïnteresseerd of geëngageerd? Indien enkel geïnteresseerd, ga je waarschijnlijk niet doen wat je weet dat je moet doen. Zoals in het begin aangehaald, we weten bijvoorbeeld allemaal aan de basis wat we moeten doen voor een gezond leven, maar toch doen we vaak niet wat we weten. En de belangrijkste reden hiervoor is dat we ons niet 100% engageren (naast een sterke intrinsieke motivatie).

In het Engels zeggen ze wel eens: 100% is a breeze, 99% is a bitch. Als je ergens 100% voor gaat, is het gemakkelijk. Maar als je er maar 99% voor gaat, dan heb je regelmatig de twijfel en interne discussie met jezelf of je wel gaat doen wat je je had voorgenomen om te doen. Die 1% opening om het misschien niet te doen is een serieus pijnpunt en doet ons regelmatig falen in onze gewenste acties.

Als ik me écht engageer om in januari minstens 3x per week te lopen, dan zal slecht weer geen roet in het eten gooien van mijn plan. Als ik echter enkel geïnteresseerd ben om 3x per week te gaan lopen, dan zal bij slecht weer op mijn loopdag mijn interne discussie op gang komen: oeh, het is echt slecht weer, zou ik wel gaan? Ik loop echt niet graag in de regen. Maar ik zou moeten gaan. Dju, wat ga ik doen? Even wat scrollen op social media om de beslissing nog wat uit te stellen (vlucht-mechanisme). 10 minuten later, semi-gefrustreerd: wat ga ik doen?? Aaaah, ik wil echt niet. Enzo voort enzo verder.

Zelfs als je op dat moment nog beslist om te gaan, heb je gemakkelijk 20 minuten verloren met interne dialoog en ben je waarschijnlijk wat gefrustreerd. En als je beslist om niet te gaan, voel je je 9 kansen van de 10 niet goed en start mogelijks het self-bashen waardoor je je zelfvertrouwen en geluk ondermijnt.

Met andere woorden: loose-loose.

Met dat full engagement heb je dit niet. Je gaat gewoon zoals je vooraf bepaald had, je moet er niet over nadenken. En misschien komt dat twijfelstemmetje nog wel even opzetten, maar dankzij je engagement kan je dit meteen vriendelijk de mond snoeren.

Je kan je doel zien als een eiland en je engagement als het opbranden van je boot zodat je niet meer terug kan. Mentaal komt het er op neer om de klik te maken dat je niet meer terug kan. Je echt engageren betekent dus dat je jezelf volledig toewijdt aan het doel, heel bewust.

 

Engagement = burning the boat

 

Nu is de vraag natuurlijk: hoe doen we dat dan precies?

  1. Een eerste tip is om echt in aanraking te komen met je WHY. Waarom wil je dit? Doe gerust de "7 times WHY" oefening toegelicht in het Clarity & Purpose artikel. Op die manier kom je in aanraking met je meest diepe drijfveer voor dat doel en gaat het makkelijker zijn om je écht te engageren (en ook bij mindere motivatie toch tot actie over te gaan). Of misschien kom je tot de conclusie dat het een doel is dat je niet wilt nastreven, ook prima. Kies iets dat belangrijk is voor jou.

  2. Een tweede tip is om jezelf te engageren voor een korte periode, bijvoorbeeld voor een week of een maand. Als ik bijvoorbeeld beslis om geen suiker te eten, dan is dat een speelbare kaart als ik me engageer voor een week. En als ik dan succesvol ben na die week, zet ik een positieve beweging in gang. Een snel succes geeft me een goed gevoel. Ik voel me blij, trots en zelfzeker. En dat boost mijn motivatie om verder te doen, waardoor ik verder actie neem en opnieuw een succes bereik, enz.

 
 

Stap 3 - Track & Improve

Stap 3 in ons systeem is dingen bewust bijhouden, meten en monitoren zodat we

  1. onze doelen en acties on top of mind houden

  2. en kunnen bijsturen en verbeteren waar nodig.

Net zoals een piloot in een oogopslag moet kunnen zien op zijn dashboard of alles in orde is, moeten wij ook een manier vinden om een duidelijke status te hebben van ons actieplan.

  • Hoe ben ik het aan het doen?

  • Wat loopt er goed? En hoe kan ik dit bestendigen?

  • Wat loopt er minder goed? En hoe kan ik dit verbeteren?

  • Hoe is de progressie ten opzichte van mijn plan?

Op weg naar je doel is het dus cruciaal om te kunnen evalueren en bij te sturen. Zeker bij grote doelen is het niet realistisch dat je slechts éénmalig een plan opmaakt. Dingen veranderen, jij verandert, er zijn onvoorziene omstandigheden, we zijn ook vaak te ambitieus in wat we denken te kunnen doen in een bepaalde periode, enz. We moeten dus een proces opzetten dat toelaat om met regelmaat bij te sturen.

Progressie

Het startpunt is dus dat je je doelen en bijhorende acties ergens opschrijft (op papier of digitaal, ik zal subiet wat meer vertellen over tools) en dat gaat gebruiken om je progressie te monitoren.

Als je je doel hebt vertaald in dagelijkse acties of gewoontes, is dit iets dat je dagelijks kan evalueren.

Heb ik mijn workout gedaan? Heb ik gemediteerd? Heb ik een uur aan mijn boek geschreven? Heb ik 30min gelezen? Heb ik vaker geglimlacht? Enz.

De vier grote voordelen van dit soort monitoring zijn:

  1. Dat je het in principe niet kan vergeten.

  2. Dat je extra accountability creëert voor jezelf. Je hebt je geëngageerd en stimuleert of confronteert jezelf visueel met de te nemen actie.

  3. Dat je progressie ziet. Visueel je actie kunnen afvinken en progressie zien is een heel sterke motivator.

  4. Dat je een moment inlast van reflectie en de mogelijkheid creëert om bij te sturen en dingen te verbeteren.

Op wekelijkse basis kan je iets meer high-level kijken of je gedaan hebt wat je wou doen en of je progressie is zoals gewenst. Idem op maandbasis, kwartaalbasis en jaarbasis.

Dit gaat er dus voor zorgen dat je doelen on top of mind blijven en dat je stappen vooruit gaat blijven zetten.

Tijdsbesteding

Daarnaast raad ik ook aan om gedurende een bepaalde periode je tijdsbesteding bij te houden.

Weet je hoeveel uren je in een week hebt? En hoeveel tijd er naar je verschillende activiteiten of levensdomeinen gaat?

Je hebt 168 uur per week.

Als je gaat bijhouden naar waar deze uren gaan, ga je waarschijnlijk je ogen opentrekken. We zijn ons meestal niet bewust van hoeveel tijd er gaat naar de verschillende domeinen in ons leven. Dus ik stel voor dat je dit voor een aantal weken bijhoudt zodat je in eerste instantie bewust bent hoe je je tijd spendeert. Ik heb dat voor mezelf opgedeeld in:

  • Slapen

  • Een bucket van dagdagelijkse activiteiten die moeten gebeuren zoals eten, douchen, huishouden, winkelen, pendelen, etc.

  • Werk

  • Beweging/ sport

  • Mentale gezondheid (meditatie, wandelen in de natuur, niets doen, ...)

  • Fun, friends & family

  • Persoonlijke ontwikkeling (lezen, opleiding, online cursus, ...)

Als je hiermee aan de slag gaat, zal je gegarandeerd enkele time-wasters vinden. Je gaat ook makkelijker kunnen bijsturen in hoe jij je tijd wilt verdelen over de verschillende domeinen én je gaat realistischer kunnen inschatten hoeveel extra tijd je gaat kunnen steken in jouw doelen (of waar je tijd van gaat moeten knippen als je met je doelen aan de slag gaat).

Als je dit voor een paar weken gedaan hebt, heb je normaal gezien voldoende inzicht om je tijdsbesteding verstandiger in te richten, meer in lijn met wat je wilt.

Je kan hiervoor de app Life Cycle gebruiken als je wilt (wat dit ook op basis van locatie kan automatiseren).

Track & Improve samengevat

Dus om samen te vatten, neem in het begin de tijd om je tijdsbesteding te monitoren zodat je realistischer aan de slag kan met je doelen, en bouw daarnaast de gewoonte om op dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse, kwartaal-basis, en op jaarlijkse basis jouw progressie en status ten opzichte van je actieplan bij te houden en te evalueren.

En ik wil ook nog meegeven dat dit monitoren, evalueren en verbeteren NIET dient als straftool, wel als accountability-, motivatie- en evaluatie-tool. Leg dus, als je dit inzet, zeker ook focus op de progressie die je maakt. Zelfs als de progressie niet is wat je voorop had gesteld, kan je naast het reflecteren over hoe dat komt en hoe je het beter kan doen in de toekomst, ook bewust stilstaan bij het feit dat je WEL progressie gemaakt hebt, dat je wel stappen vooruit hebt gezet. De meeste mensen, inclusief mezelf, vervallen meestal in wat Dan Sullivan "GAP thinking" noemt. We zien vooral wat we nog niet bereikt hebben of wat we niet goed gedaan hebben, terwijl we de GAINS, de wins, de successen en de progressie, over het hoofd zien.

En laat DAT nu net het geheime ingrediënt zijn van succesvolle gedragsverandering: namelijk het erkennen en vieren van onze successen, het vierde element van ons systeem.

Boekentip: The Gap and the Gain.

Stap 4 - Celebrate

Als mens willen we gedrag enkel herhalen als het ons iets oplevert, als het ons op één of andere manier goed doet voelen. Bewust stilstaan bij wat goed is en bij wat je goed gedaan hebt, is dé manier om dat duidelijk te maken aan ons brein. Zo weet het dat het leuk gedrag is en zal het bijgevolg geneigd zijn om dat gedrag te willen herhalen. Helaas is dit iets dat we vaak over het hoofd zien en iets waarvan we het belang zwaar onderschatten, vandaar dat we het als expliciete stap hebben toegevoegd.

Het vieren van successen hoeft trouwens niets groot te zijn, een interne "yes!" , een intern schouderklopje, een glimlach of een high-five met je partner of collega volstaan. Zoek iets dat voor jou werkt en begin dat vanaf nu toe te passen op zoveel mogelijk dingen die je goed doet, dus ook op de kleine zaken. Elke keer dat je mediteert, elke keer dat je gaat lopen, elke keer dat je dat koekske niet eet, elke keer dat je doet wat je van plan was,... zet je het in. Het voelt voor de kleine dingen misschien onnodig of zelfs raar, maar ik beloof je, het is de sleutel voor succesvolle gedragsverandering en bijgevolg voor het werken naar je doelen.

Stap 5 - Simplicity

Het vijfde element van ons systeem is Simplicity. Als we het te complex maken, zullen we er niet mee aan de slag gaan. Daarom stel ik ook voor dat je stap voor stap met de verschillende elementen van het systeem aan de slag gaat zodat het niet te overweldigend aanvoelt en je stap voor stap kan groeien in dit proces.

Een aantal tips die ik je hierbij wil meegeven:

  • Beslis. Prioriteer je doelen en acties zodat je focus kan behouden en sneller resultaat ziet. Doe niet zoals ik meestal doe: te veel op je bord nemen.

  • Experimenteer met de verschillende elementen van het systeem en gebruik wat werkt voor jou. Ik verkondig met dit systeem geen heilige graal, enkel een aantal basisvoorwaarden voor het drastisch verhogen van de kans om je doelen te bereiken.

  • Gebruik niet te veel tools. We hebben onze mail, agenda, to do lijstjes op de pc, op onze telefoon en in ons mailprogramma, doelen op papier, doelen in excel, een habit tracker op papier, een habit tracker app, een time tracker, notities in word, notities in evernote, notities in google docs, in one note en op papier, ... Mijn aanbeveling is om het aantal tools drastisch te beperken en zo veel mogelijk te centraliseren. Er zijn ongelooflijk veel tools op de markt, dus doe gerust je onderzoek en experimenteer. Hier alvast hoe ik te werk ga:

    • Ik gebruik google sheets (de excel van google) voor mijn doelen en de daaruit afgeleide proces doelen, gewoontes en acties. Dit check ik minstens 1x per maand.

    • De gewoontes gelinkt met mijn doelen hou ik bij een een applicatie (habit tracker genaamd, zie screenshot hieronder). Dit gebruik ik op dagelijkse basis en het houdt me accountable voor de consistente, kleine stappen vooruit naar hetgeen voor mij belangrijk is.

    • Ik gebruik een journal om te evalueren, te verbeteren en successen te vieren. Hier wissel ik wat af: soms gewoon vrij in een schriftje, soms meer gestructureerd in mijn eigen journal templates, soms via een andere journal template (ik gebruik momenteel die van Brendon Burchard). Ik evalueer en verbeter minstens wekelijks maar meestal een aantal keren per week. Ik vier mijn successen heel bewust dagelijks, idealiter op het moment dat ik het doe en ik neem sowieso 's avonds een paar minuten om de wins van de dag te overlopen en ze te vieren (dit is ook een gewoonte die ik bijhoud in de habit tracker).

    • En ik gebruik Trello in combinatie met papier om mijn dagelijkse to do's op te volgen.

Het kan allicht nog eenvoudiger, maar dit werkt goed voor mij.

De stappen van het systeem zijn op zich eenvoudig maar dat maakt het implementeren van het systeem niet persé gemakkelijk. Ik besef heel goed dat het actief aan de slag gaan hiermee best wat inspanning vraagt en dus ook wat discipline, zeker in het begin als je ermee start. Maar het is nodig als je productief en effectief met je doelen aan de slag wilt.

 

Habit Tracker App

 

Het kan ook zijn dat er te veel routine kruipt in die opvolging. Als je merkt dat je bijvoorbeeld je successen aan het overlopen bent alsof je je maaltafels aan het aframmelen bent, dan heeft het geen nut. Probeer dan iets anders. Mix things up. Doe het eens op papier in plaats van op je pc. Doe het eens tijdens een meditatie of tijdens een rustig moment gewoon in je hoofd. Of stop er mee voor een week of twee en start dan terug op. Met andere woorden, zorg dat het systeem geen hersenloze dril wordt.

En zoals met alles wat ik vertel, streef niet naar perfectie. Wees mild voor jezelf én tegelijkertijd gedisciplineerd. Vriendelijke discipline noem ik het. Hou jezelf accountable, maar sla jezelf de kop niet in als het eens niet lukt.

Stap 6 - Omnipresence

Het zesde element van het systeem is omni-presence of alomtegenwoordigheid.

En het systeem op zich draagt hier al toe bij. Het is net ontworpen om te zorgen dat je doelen en progressie altijd on top of mind blijven. Je ziet je doelen en gewoontes regelmatig, je meet, je evalueert, je creëert focus, je verbetert, je stuurt bij. Met andere woorden de intensiteit, de productiviteit en de resultaten stijgen exponentieel, wat betekent dat je een veel grotere kans hebt om je doelen te bereiken én om ze sneller te bereiken dan zonder dit systeem.

Energy flows where attention goes.

Energie vloeit naar wat je aandacht geeft en met een goed systeem zal je energie stromen naar je doelen.

Een paar extra tips om de alomtegenwoordigheid te verkrijgen:

  • Print je doelen uit en hang ze ergens zichtbaar op zodat je ze sowieso regelmatig ziet zonder iets te moeten openen.

  • Als je een whiteboard in je bureau hebt, schrijf ze daarop.

  • Creëer iets dat je aan je doelen herinnert en gebruik het als pc achtergrond of als achtergrond scherm van je telefoon, etc. Zo heb ik al jaren een foto van een trailrunner als achtergrond op mijn telefoon (plus reminders om kalm te zijn en te glimlachen), en dit jaar heb ik na al die jaren mijn eerste trail-marathon gelopen (na een aantal jaren er niet in te slagen).

  • Maak een vision board met beelden die voor jou het bereiken van je doelen voorstellen (kan digitaal, kan op papier).

Wees met andere woorden creatief om de alomtegenwoordigheid van je doelen te garanderen.

Goed, dat was het voor de verschillende elementen van het systeem. Even recapituleren en samenvatten.

Samengevat

Een goed systeem bevat een aantal belangrijke elementen:

  1. Zorg dat je start met een duidelijk actieplan (cfr Goal Setting instructies).

  2. Hou het Simpel. Als het te complex wordt, ga je niet geneigd zijn om ermee aan de slag te gaan. Doe dus wat voor jou werkt en bouw je systeem rustig op. Elk element dat ik heb meegegeven zal je Goal Getting verbeteren. Neem alle elementen tezamen (stap voor stap) en je resultaten zullen exponentieel toenemen.

  3. Track & Improve. Monitor met andere woorden zodat je input hebt om bij te sturen. Hou in het begin je tijdsbesteding bij zodat je een beter beeld krijgt van waar je tijd naartoe gaat en kan bijsturen naar waar je wilt dat het gaat. Krijg op deze manier ook een veel Realistischer beeld van wat mogelijk is in jouw beschikbare tijd. Hou ook je progressie bij: de progressie op je actieplan, de progressie van je gewoontes en de algemene progressie richting jouw en gebruik ook deze inzichten om bij te sturen waar nodig.

  4. Erken en vier alles wat je goed doet (Celebrate). Er is niets zo belangrijk dan deze stap. Zonder een goed gevoel wordt de kans dat je doorzet veel kleiner. Deze stap is om te garanderen dat je je goed voelt bij wat je doet, een noodzakelijke voorwaarde voor gedragsverandering.

  5. Commit: engageer jezelf. 100% is a breeze, 99% is a bitch. Maak deze stap gemakkelijker door je te engageren voor een bepaalde Tijdspanne, bijvoorbeeld voor een week of een maand zodat het veel gemakkelijker wordt om effectief te doen wat je weet dat je moet en wilt doen.

  6. En door al deze stappen te volgen (en eventuele extra toevoegingen) garandeer je alomtegenwoordigheid van je doelen en creëer je de garantie dat je stappen vooruit zet op je pad.

Dus enkele kernwoorden zijn: Simple, Track, Realistic, Improve, Celebrate, Commit, Timeframe. Toeval wilt dat het acroniem van deze termen S.T.R.I.C.C.T. is 😉. Wees dus strikt met jezelf en tegelijkertijd vriendelijk. Kies iets dat je echt wilt, vind je drive, engageer je op een realistische manier, realiseer zo snel mogelijk kleine successen dankzij een behapbaar actieplan waardoor je zelfvertrouwen en motivatie toeneemt, verbeter waar nodig, en vier alles wat je goed doet.

Je hebt hiermee de sleutel tot het bereiken van je doelen in handen.

“No clarity, no change” hebben we afgedekt in het artikel over Clarity & Purpose.

“No goals, no progress” is ook gecovered in het artikel over Goal Setting.

En “No action, no nothing” is bij deze ook afgevinkt. Dit systeem zal immers garanderen dat je stappen zet in de richting van wat voor jou belangrijk is.

Voila, hiermee zijn we rond. Als je er vragen over hebt of graag bepaalde templates ontvangt, laat gerust iets weten.

Ik zie je ook graag terug in een volgend artikel! En als je hier ondertussen actief mee aan de slag wilt:

Op een leven ten volle geleefd 🥂!

Ik wens je nog een heel fijne dag toe, veel helderheid in je leven, duidelijke doelen, en massa's progressie, zelfvertrouwen en plezier.

Cheers,
Jan